Grillezzünk a szabadban: gyros házi fűszerkeverékkel

  • 2016.05.27.
  • 9


Mmm... Gyros házi pitában faszén felett grillezett csirkemellel amin a saját fűszerkeverékünk van, ez bárkit levesz a lábáról! Jól néz ki ugye? Itt a jó idő, hát láss neki te is, egyáltalán nem bonyolult és isteni finom! A siker garantált! :) 
Hozzávalók (8 személyre) 
1,5 kg csirkemell 
1 dl olíva olaj 
3 tk fokhagymapor 
2 tk fűszerpaprika 
1 tk nádcukor (opcionális) 
2 tk oregano 
1 kk kakukkfű
1 kk majoranna 
1 csipet fahéj
1 csipet őrölt gyömbér 
3 tk szárított petrezselyem 
1 kk őrölt fekete bors 
3 kk só 
1 kk őrölt kömény 
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka 
2 db lilahagyma 
kevés lilakáposzta 
1 nagy doboz natúr joghurt 
3 gerezd fokhagyma 
8 db pita kenyér 
 
A pita kenyér receptjét itt találjátok: http://gasztroeden.blog.hu/2016/05/26/igy_keszul_a_pita_kenyer .
Az olajat és a fűszereket keverjük össze. Sót ízlés szerint használjunk, akár ki is hagyhatjuk a keverékből és besózhatjuk majd a hússzeleteket pácolás előtt. A csirkemelleket vágjuk szeletekre, forgassuk meg a fűszeres olajban és tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára. A hús ez idő alatt kellően beveszi a fűszerek ízét. A pita kenyeret is megsüthetjük a pácolás napján, így másnap már nagyon kevés dolgunk marad. 
Gyújtsuk be a faszenes grillünket (ennek hiányában melegítsük elő a grill serpenyőnket) majd helyezzük a húsokat a rácsra. Grillezzük meg mindkét oldalát, ami elkészült közben tegyük egy deszkára és vágjuk csíkokra. 

Ha megsültek a húsok, dobjuk a grillre a kenyereket is és melegítsük át őket. A joghurtot keverjük el 3 gerezd zúzott fokhagymával és egy csipet sóval, majd következhet is a tálalás. 
Vágjunk fel egy pitát, helyezzünk bele egy keveset a káposztából, paradicsomból, uborkából lila hagymából, húsból és a fokhagymás joghurtból és már jöhet is a kóstolás. Gyors, egyszerű, egészséges és egyszerre sok embert lehet vele jóllakatni :) 
Próbáljátok ki ti is!