Ki kér egy kis házi bolognait?

  • 2016.05.20.
  • 7


Itt egy isteni olasz recept. Ha valaki szereti a bolognait, még véletlen se kezdjen bele ilyen olyan zacskós, konzerves változat elkészítésébe. A szószt használhatod lasagnehoz, pizzához, melegszendvicshez. Készítsd el te is!
Hozzávalók: 
500 g darált hús
2 közepes vöröshagyma 
1/4 zeller vagy kevés zellerlevél
4 db sárgarépa 
1 gerezd fokhagyma 
1 tk bazsalikom 
1 kk oregano 

bors
pici cukor 
500 ml sűrű paradicsompüré
(esetleg 1 db babérlevél) 
1 dl rosé vagy fehérbor
olaj (lehetőleg olíva) 
A vöröshagymát vágjuk kockára kezdjük el pirítani az olajon. Adjuk hozzá a darált húst és a sót, majd a meghámozott feldarabolt sárgarépát, zellert is. Pirítsuk addig, amíg az edény alján szép barnás karamelles-pirult réteg nem keletkezik. Ekkor öntsük fel a borral, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, fűszereket, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöldségeket és a húst. Ennél a fázisnál tehetünk bele egy kisebb babérlevelet. Gyakori kevergetés mellett főzzük, pároljuk puhára a répát és a húst, ha ez megvan, akkor öntsük fel a paradicsompürével, vegyük ki a babérlevelet, fogjunk egy botmixert és pürésítsük át az egészet. Sűrítő anyag (liszt, keményítő) nem kell bele. Ha kicsit rusztikusabb eredményt szeretnénk nagyobb húsdarabokkal, akkor készíthetjük úgy is, hogy kihagyjuk a botmixert a képből, és nagyon apróra vágjuk a hagymát és a répát. 
Ha kész már mehet is a főtt tésztára, lasagneba, kenyérre vagy amit épp készítünk :) 
Tipp: még finomabb ha friss paradicsomból készítjük el, friss fűszerekkel. Ez esetben ekkora mennyiséghez 5-6 nagyobb paradicsom kell, aminek le kell húzni a héját, illetve kikaparni a magját. 
Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!