Sárgabarackos financier, cupcake-nek álcázva (gluténmentes)

  • 2013.02.20.
  • 5

A financier egyszerű, de megdöbbentően finom francia sütemény, köszönhetően az illatos barnított vajnak. Senkit ne tévesszen meg, hogy muffinnak álcáztam, pláne a cupcake-esített változat, ami egy kamaszlány születésnapja miatt volt szükséges. A barnított vaj mogyorós aromája kiválóan passzol a süteménybe rejtett sárgabarackhoz, és az amerikanizált külső vaníliás krémje szintén csak hozzáadott az élvezeti értékhez. Mindez a fennkölt bevezető igazából azt jelenti, hogy egy-egy személy egymás után három példányt falt be a normál muffin méretből.Nekem
nagyobb adag mélyhűtött sárgabarackom van itthon, de ez csak annak köszönhető, hogy nyáron pont teniszkönyököm volt a befőzési időszakban, ezért a megrendelt és leszállított kajszit a család így tartósította az általam tervezett lekvár helyett. A süteményben más gyümölccsel, pl körtével helyettesíthető, vagy savanykás, darabos kajszilekvárral.A tészta gluténmentes, rizsliszttel is tökéletesen működik.5 dkg darált mandula5 dkg rizsliszt10 dkg barna nádcukor10 dkg vaj2 egész tojás és két fehérjepár szem sárgabarackkrém:2 dl tejszín10 dkg mascarpone1 ek barna nádccukor1 rúd vanília kikapart magja A tésztához a vajat barnára pirítottam. Amíg hűvös helyen kissé kihűlt, egyben felvertem kissé az egész tojásokat a fehérjével. A barna vajat összekevertem a száraz hozzávalókkal és beleforgattam a tojást. Muffintepsibe adagoltam és mindegyik mélyedésbe fél sárgabarackot tettem. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsült.Mascarponét kihabosítottam cukorral és vaníliával, majd óvatosan beleforgattam a keményre vert tejszínhabot. habzsákba töltöttem és a kihűlt muffinok tetejére nyomtam, díszítőcukorral megszórtam.Ehető papírvirágok és más cuki portékák innen.

Címkék

Édes Gluténfree