Medvehagymás lazacpogácsa chilis krumplival és spenóttal

  • 2012.04.09.
  • 0

Tavasz van, mindenkiben él a medvehagyma láz,én sem maradhattam ki :) Az utolsó két darab lazacomat beáldoztam a Húsvét hétfői ünnepi jellegű ebéd érdekében, de úgy érzem bölcs döntés volt. Régóta akartam már ilyen jellegű halpogácsát csinálni, biztos hogy a jövőben még elő fog itthon fordulni ilyen. A krumpli megmondom őszintén egy véletlen folytán teljesen másképp végződött, mint ami eredetileg lett volna. Az eredeti az ehavi Good Food magazinban van, egy fűszeres hagymás alapra kell az enyhén megfőzött krumpli darabokat rádobni és úgy megpirítani az egészet. Természetesen túlfőztem az egészet, és így a végére egy finom de ronda tört krumpli lett az egészből de így legalább hívhatom sajátomnak a receptet :))A spenótot nem írom le külön, tök egyszerű, csak kell egy adag friss spenótlevél vagy leveles mélyhűtött spenót, egy serpenyőben elforraljuk a levét, sóval és szerecsendióval és fokhagymával ízesítjük.Hozzávalók a pogácsákhozkb. 20-30 dkg friss lazac 4 szál medvehagyma és egy marék snidling fél citrom leve
1 kisebb krumpli megfőzve
1 tojás 1 teáskanál Halak fűszersóegy kevés reszelt parmezán
só, bors 3 evőkanál liszt

A halat egy serpenyőben egy kevés vízzel és olajjal feltesszük párolódni, fedő alatt. Addig kell csak hagyni, amíg középen is mindenhol jó lesz, nem szabad kiszárítani. Amikor ez megvan, villával szétszedjük kisebb darabokra, és kiszedjük az esetleges szálkákat is. Hagyjuk kihűlni. Addig a medvehagymát és a snidlinget apróra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. A halat is hozzátesszük és villával apróra széttörjük a darabokat. Mehet hozzá a főtt krumpli, ezt is szétnyomjuk a villával. Belefacsarjuk a citromlevet, hozzáadjuk a fűszersót, a frissen őrölt borsot és a parmezánt. Keverjük homogénre, és kóstoljuk meg, ha nem elég sós, most még lehet rajta változtatni. Utána jöhet bele a tojás, megint jól elkeverjük, és kisebb pogácsákat formázunk belőlük, amiket beleforgatunk a lisztbe. Kevés olajon (nem olajban!) mindkét felét aranybarnára pirítjuk a pogiknak és már ehetjük is :) Hozzávalók a krumplihoz 4-5 nagyobb krumpli
1 fej hagyma 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál köménymag fél evőkanál chili por
fél evőkanál pirospaprika só és bors A krumplit kockákra vágva puhára főzzük, sós vízben.
Közben a hagymát apróra vágjuk a fokhagymával együtt és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk őket. A végén hozzáadjuk a köménymagot is, majd a leszűrt krumplit beletesszük a serpenyőbe, és kevergetni kezdjük. A krumpli persze szét fog menni szinte teljesen, az nem baj, hagyjuk egy ideig, hogy az alját egy picit lekapja, majd megint keverjük el és megint hagyjuk, így lesznek benne krémes és ropogós részek is. Közben hozzáadhatjuk a chilit és a paprikát is, illetve sózzuk ízlés szerint.