Sárgabarackos flan avagy barackos sült krém

  • 2013.09.10.
  • 8


A recept neve olaszul: flan di albicoccheElőkészítési idő:
15 perc Főzési idő:









60 perc Típus:
















édesség (kanalas)Nehézségi fok:



közepesEgy kis történelem A flan vagy a puding szerű krémek megalkotói az ókori rómaiak voltak. A rómaiak a tojástermelő baromfitartás meghonosításával a tojást már ételek sűrítésére és krémek készítésére is használni kezdték.
A görögöktől kölcsön vett ötlettel a tojást tejjel vagy tejszínnel kombinálták és lassú tűzön főzve sűrű krémet készítettek, ezzel megalkotva annak a receptnek az ősét amelyet most flanként ismerünk (illetve népes leszármazottjai mint: cream caramell, cream brulle, panna cotta, stb.) A flan eredetileg egy ízletes, fűszeres, de nem édes fogás volt, de elkészítették a mézzel édesített változata is. A római hódítással együtt a flan is elindult saját hódító útjára. Mind az édes mind a sós változata ige népszerű fogás volt a középkorban, melyet különösen a böjti időszakban fogyasztottak szívesen. Készítették mandulával, fahéjjal és cukorral, sajttal, túróval, spenóttal, hallal, hogy csak a népszerűbb változatokat említsem. Bartholomaeus Platina 1474-ben megjelent De honesta voluptate et valetudine ("Az őszinte élvezetekről és az egészségről)
című szakácskönyvében (valószínűleg ez volt az első nyomtatott szakácskönyv) a flant mint igen egészséges ételt ajánlotta. Azon felül, hogy tápláló fogás, azt tartották róla, hogy nyugtató hatása van a mellkasra, segít a veséknek és a májnak, növeli a termékenységet és megszüntet
jó néhány húgyúti problémát.Érdekességként a flannak számos igen népszerű származéka is lett. Az angolok az eredeti receptet kiegészítették egy tészta héjjal is. Vékony vajas -omlós tésztával
kibélelnek egy tortaformát és ebbe kerül legtöbbször mogyoróval vagy gyümölccsel ízesített krém. Spanyolországban a flan egy édes krémmé, pudinggá vált, amit karamellizált cukorral készítettek. Ehhez a mór konyha még hozzáadta a citromot és a mandulát, ami a spanyol flan nélkülözhetetlen komponensévé
vált. Franciaországban a flan egy édes puding, amelyet sütőben sütnek és edényben vagy az edényből kiborítva szervíroznak. Esetenként a puding készítésére használt tortaformát egy vajas leveles tésztával bélelik ki (pl.: párizsi flan) így készítve egy még tartalmasabb desszertet.A flan szó a latin flado-ból származik, aminek a fő jelentése sodó, puding volt. Ebből a latin gyökérből származik a középkori angol flaton majd flawn amely végezetül a flan szóvá alakult. A történelmi áttekintés után nézzük meg, hogyan is készül a flan barackos változata. Hozzávalók 4 személyre:5 db tojás 8 db sárgabarack vagy őszibarack 6 dl tej 2 dl t

Címkék

Édességek