Calamarata (kalmár ragus tészta)

  • 2013.07.31.
  • 4

A recept neve olaszul: calamarata
A calamarata egy tipikus nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.Előkészítési idő:

30 perc Főzési idő:









40-50 perc Típus:
















tésztákNehézségi fok:




közepes
Hozzávalók 4 személyre:1 gerezd fokhgyma600 g kalmár (aki nem szeretne a hús pucolásával tisztításával vesződni legjobb ha karikára felszeletelt formában vásárolja meg)4 evőkanál olívaolaj400 g calamarata tészta vagy bármilyen egyéb ízlésünknek megfelelő tészta1 peperoncino paprika300 g koktélparadicsom1 dl fehérborsó -bors ízlés szerintfriss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítése1. A kalmárhúst megtisztítjukHa kalmárkarikákat vásároltunk elég tiszta vízzel átmosni, majd a felesleges vizet egy papírkendő segítségével leitatni róla.Ha egész kalmárokat vásároltunk akkor a következőképpen tisztítsuk meg- A kalmár fejét (ahol a csápok és a szem van) kezünkkel egy erős mozdulattal meghúzva leválasztjuk a testéről (ez olyan mint egy zsák) így a fejjel együtt a zsigerek nagy része is eltávolítható. - Két ujjunkkal benyúlunk a zsákba és kihúzzuk a gerinchúrt (hosszú, áttetsző csont darab).- Könnyed mozdulattal lehúzzuk a kalmár lilás bőrét, majd a testét kívül-belül tiszta vízzel átöblítjük, ha a testüregben még lenne bármilyen belsőség azt eltávolítjuk.- A fejrészt a szem alatt elvágjuk (szem - zsiger részt kidobjuk).- A megmaradt fejrész közepén, amely tulajdonképpen már csak a csápokból áll, megkeress