Lasagne tenger gyümölcseivel

  • 2013.01.18.
  • 9

A recept neve olaszul: lasagne ai frutti di mare
A tengerhez közel levő olasz településeken előszeretettel készítik a lasagne tenger gyümölcseivel töltött változatát, melybe különböző halakat, rákokat kagylókat tesznek, ízesítik friss paradicsommal, petrezselyemmel és megöntözik besamelmártással. A bolognai lasagnéhoz (húsos, vörösboros, paradicsomos) képest sokkal könnyedebb, kevésbé laktató tésztaféle mert a tészta közzé kevesebb tölteléket raknak a kagylók, halak intenzív íze következtében. Egy könnyű fehérbor kíséretében kitűnő egytálétel lehet télen - nyáron egyaránt.Előkészítési idő:
60 perc Sütési idő:









50 percTípus:
















egytálételek, tésztákNehézségi fok:



közepesHozzávalók 4 személyre:250 g friss lasagne tészta (15 lap) vagy egy doboz száraztészta 600 g tisztított tenger gyümölcsei (vegyesen, ízlésünknek megfelelően tegyünk bele garnélarákot, kagylót, tengeri halat, kalmárt, apró polipot)400 g koktélparadicsom2 gerezd fokhagyma3 evőkanál olívaolaj1 dl fehérbor1 csokor apróra vágott friss petrezselyem2-3 evőkanál zsemlemorzsa500 ml besamelmártássó, bors ízlés szerintElkészítése1.



Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a két gerezd fokhagymát, majd amikor aranyszínűvé válik a kalmárt és apró polipokat (ha használunk) és egy kevés vizet hozzáadva lefedve 10-15 percig pároljuk. (Mind a kalmárnak, mind a polipnak a kagylóhoz, rákhoz képest hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon, ezért kell először mindig ezeket a serpenyőnkbe rakni.)2.



Hozzárakjuk a többi tengeri nyersanyagot -rák, kagyló, apróra kockázott hal-, 2-3 perc alatt összepirítjuk, majd megöntözzük a fehérborral és sózzuk, borsozzuk.3.



Közepes tűzön addig főzzük még a bor elpárolódik. Ezt követően hozzáadjuk a félbe vágott koktélparadicsomokat, friss petrezselymet 2 percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről.4.



Egy 25-30 cm nagyságú tepsit kivajazunk. A tepsi aljára egy sor tésztát helyezzünk erre rátesszük a besamel mártás egyötödét, majd a mártásra a tenger gyümölcsei ragu egynegyed részét. Ezt lefedjük tésztával és megismételjük a tevékenységet még háromszor.5.



Az utolsó sor tésztát már csak besamel mártással kenjük meg, ezt meghintjük 2-3 evőkanál zsemlemorzsával és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.