Tejfölös keksz

  • 2019.12.06.
  • 6

Kedvencem lett ez a tészta (is), mert olyan szép sima, fehér, könnyen összeállítható, nyújtható, formázható. Megsülve nem a kemény fajta keksz, hanem a ropogósan omlós keksz lesz belőle, és ha szeretnénk, hogy így maradjon, akkor érdemes száraz, levegős helyen tartani (nyitott helyen, azaz nem dobozban) egy papírszalvétával letakarva. Ha viszont puhán omlósan szeretnénk, akkor tároljuk szárt dobozban. Egyébként 2-3 hétig is eltartható. Év közben vagy ünnepi időszakban... bárhol, bármikor megállja a helyét.Én két héttel ezelőtt készítettem hétvégi nasinak, és pillanatok alatt elfogyott nálunk. Azt viszont nem gondoltam, hogy ilyen sokára fogom feltenni a blogra ezt az egyszerű receptet. Pedig pár nappal ezelőtt kitettem róla egy fázisfotót a Facebook oldalamra, amit olyan óriási érdeklődés fogadott, hogy még ez is adott nekem egy kis "hajtóerőt" a recept megírására/szerkesztésére. Na igen, a folyamatos időhiány... Én úgy el vagyok maradva mindennel, hogy el sem tudom mondani! De semmi pánik - már belenyugodtam abba, hogy soha nem fogom magam utolérni! ???? 3 fiú mellett ez lehetetlen! ???????? Úgyhogy csak szép nyugodtan, lazán, ráérősen mindent, mint aki mindig mindenre ráér. (De az embernek tényleg csak arra nincs ideje szerintem, amire nem is akar időt.) ...és már azt is elengedtem magamban, hogy patika tisztaság legyen az egész lakásban, mint régen, a rend- és tisztaságmániás korszakomban. Ez is már csak a sokadik azon a bizonyos listán. Jó az, ha az embernek van egy fontossági sorrendje. Mi a fontos és mit szeret csinálni... ezeket valahogy összehozni. ???? Nehéz, de végül is nem lehetetlen!Hozzávalók:a kiszúróforma méretétől függően kb. 40-50 darabhoz37 dkg finomliszt20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj1 kis doboz tejföl = 150-200 g (nem kellesz mind!)1 csomag vaníliás cukor10-12 dkg porcukor ízlés szerint(attól függ, hogy ki mennyire szereti édesen, vagy kevésbé édesen) A díszítéshez:10 dkg étcsokoládé10 dkg fehér csokoládé
3-4 teáskanál olajA Pöttyös Otthon webáruház termékei megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva:www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:A porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük a vajjal. Hozzáadunk először csak kb. 12 dkg tejföl, rászitáljuk a lisztet és elkezdjük összegyúrni. Valószínű, hogy ekkor még nem áll össze a tészta, ezért folyamatosan adjunk hozzá 1-1 kanálnyi tejfölt, amíg szép sima, nem ragacsos, de könnyen kezelhető tésztává tudjuk összegyúrni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 5-6 mm vastagra (próbáljuk egyenlő vastagságúra nyújtani, hogy egyenletesen tudjon majd megsülni). A kinyújtott tésztát tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.A 180 fokos sütőben világosra sütjük. Ne nagyon barnuljon a széle sem, maradjon világos. Amikor kivesszük a sütőből, még puhának tűnik, de hűlés közben kellően szilárdulni fog.

Címkék

Tejföl