Citromos-mákos villámsüti

  • 2019.01.09.
  • 4

Sütéssel együtt bő fél óra alatt elkészül, kellemesen citromos, puha tészta, melyet a kevés darált mák nagyon finommá tesz. Gyors vendégvárónak vagy hétvégi sütinek tökéletes. Ha csak porcukorral meghintjük a tetejét, így is nagyon finom (én most így készítettem), de ez a tészta kitűnő alapja lehet 3 különböző süteménynek is. A recept végén leírom a variációkat.Hozzávalók:kb. 20x25 cm-es tepsihez5 tojás17 dkg kristálycukor0,8 dl tej (80 ml)0,5 dl olaj ( fél dl)0,5 dl frissen facsart citromlé15 dkg finomliszt5 dkg darált mák1 citrom reszelt héja (bio)1 csomag sütőpor (12 g) + tetejére porcukorElkészítés:A lisztet, sütőport, darált mákot és a reszelt citromhéjat összekeverjük, féltre tesszük.Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig). Majd belekeverjük a citromlevet és az olajat is. Végül fokozatosan (háromszorra) hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet is felváltva - közben persze szépen összekeverjük.A tésztamasszát beleegyengetjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, tehát végezzünk tűpróbát!)A kihűlt tészta tetejét porcukorral meg