Gyors alappiskóta - tortákhoz, süteményekhez

  • 2018.10.20.
  • 5

Ez a piskóta nálam a kedvenc alaptésztákhoz tartozik! Gyors, mivel a tojásokat nem kell szétválasztani és néhány perc alatt össze lehet keverni 1 db tálban, a többi pedig már a sütő dolga. Amiért még kedvenc, mert nem tömör a tésztája - puha, laza, mégis megtartja a formáját sütés és hűlés után is, tehát nem esik össze! Használhatjuk tortákhoz, kevert- vagy krémes süteményekhez. Az arányokat fel tudjuk szorozni attól függően, hogy mekkora tortaformában vagy tepsiben sütjük. Valamint, hogy az adott süteményhez milyen magasságú legyen a tészta. Nálam ez az alappiskóta recept tényleg bevált, gyakran használom tortákhoz, de például a múltkor a
kávés szelethez is ezt a piskótát sütöttem picivel kisebb arányban. Készíthető kakaós változatban is - 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport tegyünk bele és ennyivel kevesebb lisztet.
Több, mint 1 hete várakozik ez a recept arra, hogy felkerüljön a blogra. Az elmúlt hetekben, ha volt/van néhány perc szabadidőm a gyerekek, háztartás és millió teendő mellett, akkor azt a török nyelv tanulásával töltöttem/töltöm. Imádom ezt a nyelvet, szeretek vele foglalkozni, csak az idő hiánya miatt néha hetekig/hónapokig hanyagolom. A jövő évben szükségem lesz rá, ezért most még nagyobb kedvvel tanulgatom. Éjszakánként vagy hajnalonként (mivel a két gyerek mellett csak akkor van időm) az egyik török tv csatornán nézek egy nagyon szép török sorozatot, természetesen török nyelven, melyet próbálok magamban lefordítani és megérteni. Közben tudok gyönyörködni a kedvenc városomban: Isztambulban. Persze a férjem nem tart normálisnak, hogy emiatt néha képes vagyok felkelni hajnal 4 órakor vagy éppen éjjel 1 órakor fekszem le. :) (egy rész 2 és fél óra) Furcsán és mosolyogva néz rám, hogy ennyire rajongok a török kultúráért és Isztambulért (tulajdonképpen gyerekkorom óta, de 4-5 éve már nagyon erőteljesen). Viszont a török jellegű ételek, melyeket néha készítek itthon, a férjemnek is nagyon ízlenek. :)
Hozzávalók:20 cm átmérőjű, 5-6 cm magas tortaformához5 közepes méretű tojás16 dkg kristálycukor16 dkg lisztfél csomag sütőpor (6 g)



Elkészítés:A sütőt melegítsük elő 170 fokra.A tojásokat a cukorral keverjük habosra (fehéredésig).A lisztet a sütőporral szitáljuk bele a tojásos keverékbe és óvatosan keverjük össze, szép simára.

A masszát öntsük a kivajazott/lisztezett tortaformába, majd a 170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)A megsült tésztát óvatosan borítsuk ki egy sütemény-/tortarácsra