Sajtos rugelach

  • 2018.07.19.
  • 2

Olyan finom ez a kis sajtos aprósütemény! Belül puha, kívül kicsit ropogós, imádni való. Azt szokták mondani, hogy frissen a legfinomabb, de nálunk maradt másnapra néhány darab (melyet csak egy tányérra tettem papírszalvétával letakarva) és másnap is ugyanolyan finom volt. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!


Hozzávalók:24 darabhoz20 dkg finomliszt10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj2 csapott kávéskanál só12 dkg natúr krémsajt+ 15 dkg reszelt sajt(pl. trappista, edámi, gouda)+ a tetejére a lekenéshez 1 kisebb tojás felverveElkészítés:A krémsajtot a vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a tészta elég ragadós és lágy. (Az sem baj, ha egy egész éjszakára a hűtőben hagyjuk és másnap formázzuk, töltjük.)

A hűtőből kivéve kettévágjuk és alaposan belisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket 25 cm átmérőjű kör alakúra. (Legyen szabályos, mert úgy lehet szép cikkekre vágni és egyformák lesznek a
kifli tekercsek.)

A kinyújtott tésztát egyenletesen megszórjuk a reszelt sajt felével, kicsit rányomkodjuk a tésztára, majd a kört 12 egyforma cikkre vágjuk. A szélesebb végétől indulva feltekerjük a kifliket. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is: kör alakúra nyújtjuk, sajttal szórjuk, cikkekre vágjuk, feltekerjük kifli alakúra.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással.Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütésen 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

A munkafolyamatok képekbenJó étvágyat!