Füstölt sajtos keksz

  • 2018.06.16.
  • 3

20 perc alatt elkészül 5-6 hozzávalóval ez a nagyon finom, intenzív ízű omlós keksz.
A
sajtos keksz receptem alapján készítettem, de most csak füstölt sajttal, mivel
összegyűlt itthon a füstölt sajt, el kellett használnom valamilyen extra gyorsan elkészülő sós nassolni valóhoz. Nagyon jó választás volt!! Vigyázat! Rá kell csapkodni a saját kezünkre is, hogy ne vegyük le egymás után a tányérról ezeket a finom kekszeket. :)Hozzávalók:kb. 30-35 darabhoz15 dkg finomliszt15 dkg füstölt sajt reszelve1 púpos kávéskanál őrölt csemege paprika1 kávéskanál só15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj1 tojássárgája+ a tetejére 1 enyhén felvert tojásfehérjeés kb. 3-4 dkg füstölt sajt reszelveElkészítés:A lisztet összekeverjük a sóval, paprikával és a reszelt sajttal, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját is és összegyúrjuk a tésztát. (Könnyen nyújtható, de ne ragacsos tészta legyen - pici liszt vagy pici vaj hozzáadásával korrigáljuk az állagát.)A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra és derelyevágóval (vagy késsel) 3x4 cm-es téglalapokra vágjuk.
A tetejét lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, meghintjük a reszelt sajttal és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben 8 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, de amikor a tészta már szép aranybarna színű és a sarkai picikét kezdenek pirulni, akkor már azonnal ki kell venni a sütőből!)Tipp:Ha a kekszeket még omlósabbra szeretnénk, akkor átlátszó fóliába csomagolva akár egy éjszakára is betehetjük a hűtőbe. Ebben az esetben másnap reggel kb. 40-50 perccel hamarabb kivesszük a hűtőből a konyhapultra, mielőtt készíteni szeretnénk.

Címkék

Füstölt Sajt