Linzer

  • 2018.03.09.
  • 2

Ez a tipikus 3:2:1 linzer recept - gazdagítva 1 tojássárgájával, mert így nekem jobban összeáll a tészta és kezelhetőbb. A sok vajtól nagyon finom íze, illata van. Aznap fogyasztva omlós a tésztája, lezárt dobozban másnapra pedig kellemesen átpuhul.
Nem kezdem el sorolni, hány fajta linzer van már a blogomon - ebből is látszik, mennyire linzer függő vagyok. :)Hozzávalók:kiszúróforma méretétől függően kb. 60 darabhoz30 dkg finomliszt20 dkg hideg vaj10 dkg porcukor1 csipet só1 nagyobb tojás sárgája+ házi sárgabarack lekvár vagy süthető lekvárés a díszítéshez pici porcukorA linzer kiszúró forma és a pöttyös kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:www.pottyosotthon.hu

Elkészítés:A lisztben elkeverjük a csipet sót, beleszitáljuk a porcukrot - összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagolva 30-40 percre a hűtőbe tesszük.Lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és kiszúrjuk a formákkal (mintás/lyukas és tele formával - megegyező darabszámban). A kimaradt tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a linzereket és előmelegített 180 fokon, alsó-felső sütősen 6-8 percig sütjük. Világosak maradjanak!

A kihűlt linzereket lekvárral összeragasztjuk (egy lyukas + egy tele).
Porcukorral meghintjük a tetejét.Aznap fogyasztva omlós, másnapra zárt dobozban tárolva megpuhul. (Jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.)
Szeretek ezzel a tésztával "dolgozni", mert nagyon könnyen kezelhető.
Jó étvágyat!