Kakaós-narancsos legyezőkalács

  • 2017.01.06.
  • 8

A teteje picit ropogós, belül pihe-puha és foszlós, az alján pedig karamellizálódik a cukros kakaó... Az illata és az íze mennyei! Amikor langyosra hűlt, megkóstoltam és azon kaptam magam, hogy nem bírom abbahagyni, annyira finom! Ne hagyjátok ki a megsütését!Amióta a pici fiam megszületett, nem nagyon sütöttem süteményeket, mert semmi szabadidőm
nincs (soha semmit nem érkezek befejezni - mindenbe belefogok és félbe kell hagyni). Karácsonyra is csak diós-mákos kalácsot és a pehelykönnyű burgonyás pogácsát sütöttem meg magunknak és a szüleimnek, szilveszterre pedig Anyukám sütött tejfölös pogácsát nekünk is, tehát egyáltalán nem vagyunk eltelve süteményekkel. Ezért amikor ma reggelre farkasordító hidegre ébredtünk itt az ország északkeleti részén (és holnap reggelre még a maitól is hidegebbet jósolnak), olyan "süthetnékem" volt egy finom télies ízvilágú kelt tésztát. Bíztam benne, hogy Zalán elnézegeti addig a színes játékait és zenélőkéit, melyekkel körbepakoltam a konyha-étkezőben lévő járókáját - amiben akkor szokott feküdni, amikor a konyhában tevékenykedem. Hozzávalók a tésztához:30cmx11cm-es kalácsformához40 dkg kelt tészta liszt vagy finomliszt1,5 dkg élesztőfél dl langyos víz1 teáskanál kristálycukor2 dl tejszín (minimum 30 %-os)2 tojássárgája2 evőkanál frissen facsart narancslé2 csapott evőkanál porcukorA töltelékhez: