Mézes puszedli

  • 2016.12.05.
  • 8

Nagyon szeretem ezt a puszedli receptet, mert
egyszerűen, gyorsan elkészíthető,
nem kell pihentetni 1 éjszakát, sőt 1 percet sem, és sütés után már azonnal fogyasztható, mert finom puha. Lehet készíteni töltelék nélkül is és tojásfehérjehabbal bevonva, de a családom és én jobban szeretjük jó érett házi szilvalekvárral töltve és étcsokoládéba mártva, ezért általában így készítem. Az Adventi időszakban vagy az ünnepekre készítsétek el bátran, szeretni fogjátok.A pöttyös kerámia és süteményrács megtalálható a webáruházban az alábbi linken:pottyosotthon.huHozzávalók a tésztához:45 dkg finomliszt10 dkg porcukor1 csapott teáskanál szódabikarbóna2 teáskanál kakaópor1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverékpár csepp frissen facsart citromlé1 egész tojás1 tojássárgája1 evőkanál tejföl15 dkg méz8 dkg zsír (esetleg vaj)+ jó érett, kemény házi szilvalekvár vagy más sütés álló lekvár a töltelékhezHozzávalók a csokis bevonathoz:20 dkg étcsokoládé1 evőkanál olajHa tojásfehérjehabbal szeretnétek bevonni csoki helyett,akkor az alábbi hozzávalók szükségesek:fél tojásfehérje6 dkg porcukorElkészítés:1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük: a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, kakaóport és a mézeskalács fűszerkeveréket.
2. Majd elmorzsoljuk benne a zsírt, az 1 tojást
+ az 1 tojássárgáját, a tejfölt, citromlevet és mézet, majd összeállítjuk/összegyúrjuk a tésztát, ami enyhén lágy legyen, de ne ragacsos, könnyen kezelhető. (Pici liszttel vagy pici tejföllel korrigáljunk a tésztán, hogy megfelelő legyen az állaga.)3. A tésztából kis kerek formákat nyomkodunk a kezünkkel, melynek közepébe teszünk 1 kávéskanálnyi lekvárt és golyókat formázunk a tésztából (a golyók tyúktojásnagyságúak legyenek). De ha más/ünnepi formákat szeretnénk készíteni (pl. szív vagy csillag), akkor a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 5 mm vastagra, kiszaggatjuk a formákkal, minden második közepére teszünk 1 kávéskanál lekvárt, melyet befedünk egy másik formával, a széleit enyhén megnyomkodjuk.
4. A puszedliket sütőpapíros tepsire tesszük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 7-8 percig sütjük. Puha legyen, amikor kivesszük, mert sütés után még szilárdulni fog! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, de ne süssük túl, mert akkor kemény, száraz és keserű lesz!)