Kefires sütemény gyümölccsel vagy anélkül

  • 2013.06.29.
  • 1

Ez az egyszerű sütemény nagy sláger nálam! Nem csak azért, mert finom, hanem azért is, mert egy kefires poháron és egy keverőtálon kívül semmi nem kell az elkészítéséhez, nem vonzza a mosatlant. Ráadásul pillanatok alatt elkészül, tehát ideális sütemény egy rohanós szombat délután vagy hétköznap munka utáni családi csemegének. Télen nyugodtan lehet gyümölcs nélkül készíteni, úgy is nagyon finom, nyáron viszont vétek lenne kihagyni belőle az épp szezonális gyümölcsöt. :) Van a blogomon már egy hasonló sütemény kavart meggyes pite néven, ami szintén finom és egyszerű süti - ha "csak" tejföl van itthon, akkor azt készítem. De ha véletlenül egy 'kóbor' kefir is akad a hűtőben, akkor érdemes elkészíteni ezt a verziót, mert a kefirtől nagyon jó laza tésztát kapunk. Szerintem próbáljátok ki. :)
A tálaláshoz a bézs színű termékeket a
RUSZTIK Home Webáruház biztosította.Hozzávalók: 20x25 cm-es tepsihez- 1 kis pohár kefir (150 g-os) - a továbbiakban ez lesz a mérőpohár- 1 kefires pohár porcukor (15 dkg)- 1 csomag vaníliás cukor - 2 kefires pohár liszt (30 dkg)- 3/4 kefires pohár olaj (kb. 1 dl)- 5 db tojás- 10 g sütőpor
+ ízlés szerint gyümölcs (nálam most meggy)Elkészítés:1. A cukrokat a tojással habosra keverjük (ennél a sütinél nem szoktam ketté választani a tojásokat). Majd hozzáadjuk a kefirt és az olajat, összekeverjük. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is, mellyel simára keverjük a tésztát.2. A tésztát kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük. Ha gyümölccsel készítjük, akkor rászórjuk a tetejére (esetleg picit bele is nyomkodhatjuk, ha nem csak a tetején szeretnénk a gyümölcsöt).3. Előmelegített 175 fokos légkeveréses sütőben 18-20 percig sütjük. (Vagy végezzünk tűpróbát!)