Hogyan építsünk közösséget?

  • 2013.05.27.
  • 2

Segítsetek, várom az ötleteket, hogyan kovácsoljuk közösséget? Vasárnap gyereknap volt, mi is eljutottunk végre az Abaúji piacra, ahol megebédeltünk, bevásároltunk, és Dávid játszott pár órát a helyi gyerekekkel. Sorverseny volt, az iskola testnevelője vezette, a fiam csapata második lett. Helyi süteményt és epret kaptak jutalmul, és egy oklevelet, amin többek között ez olvasható:

Köszönetünket, és nagyrabecsülésünket fejezzük ki azért az elhivatottságért, amellyel jelentős mértékben hozzájárulsz ahhoz, hogy ez a kezdeményezés mindannyiunk örömére magas színvonalon valósuljon meg.

Szerintem ez annyira szép, annyira sokat elmond a célról, a szándékról! A kezdeményezés pedig igazából nem is a piac. Az csak amolyan mellékterméke az egész ötletnek. Jó, ha vannak árusok, akik eladhatják, amiből évközben felesleget termeltek, akik valóban helyiek, valóban a környéken élnek és dolgoznak. Legyen mindig tojás, kolbász, lekvár, és friss, biozöldség, legyen száraztészta, sütemény, gulyás és krumplilángos paleó lekvárokkal (ezt nem tudja mindenki, de a lekvárokat az ötletgazda Móni készíti a krumplilángosba, és ő komolyan paleózik, így cukornak esélye sincs a gyümölcsök mellett). De a cél nem a piac, hanem az, hogy eljöjjenek a helyiek, játszanak, együtt legyenek, beszélgessenek, közösséggé kovácsolódjanak. Hogy egy hónapban egyszer ne főzzön otthon az édesanya, hanem ebédeljenek ott, miközben együtt játszik a család másokkal. Az ebéd becsületkasszás, vagyis ha már annyit adnak érte, mint amennyit otthon az ételre szánnának, akkor is jó. Ha tudnak többet, az persze még jobb, jó helyre kerül az itt befolyt összeg. Közben a játékok száma időről-időre, hónapról-hónapra gyarapszik. Készült már “páros síléc”, mindenféle fa ügyességi játék, de most a közeli sportóriás ingyen kölcsönadta az ugrálóasztalait a gyerekeknek, csak a szállítást kellett megoldani. Havonta egyszer egy egész vasárnapon minden program ingyenes, az ebéd önköltségi, lehetőség van bevásárolni, de a családok mégsem úgy érzik magukénak a rendezvényt, ahogy az az ötletgazda szándéka volt. Segítsetek, szerintetek hogy lehetne többeket rávenni arra, hogy kicsit közösségi életet éljenek, ismerkedjenek, barátkozzanak egymással, a szomszédokkal, a szomszéd falubéliekkel, az idegenekkel? Nekem hirtelen az jutott eszembe, hogy kicsit megtévesztő a név is, hiszen Abaúj piacnak hívják, természetes, hogy az emberek piacként tekintenek rá. De mi lenne a jó szó erre az önkéntesek által szervezett és fenntartott rendezvényre? Ti mikor éreznétek magatokénak egy ilyet? Mert ez nem fesztivál, nem falunap, nem játszóház, nem piac, nem társaskör, és nem is... Egy csomó minden nem, miközben egy csomó minden igen. Minden egyben, aminek a célja a közösség építés. Sokan voltunk, sok gyerek, de nem barátkoztunk egymással, hanem mindenki a saját kis sörpadjánál ücsörgött, evett-ivott, a saját rokonaival, barátaival beszélgetett. Hogy lehetne megmozgatni az embereket? Az már több, mint fél siker, hogy sokan elmennek, kimozdulnak, ott vannak, de még mindenki a saját kis csigaházában ücsörög. Remélem ez változni fog, legközelebb én is összeszedem magam, és odaülök másokhoz, kíváncsi leszek a reakciókra, vagy arra, hogy én meg merem-e tenni :-)Már írtam a témában, hátha ez is elindít pár gondolatot.






Címkék

Zemplén