Kókusztejes hal curry spenótos jázmin rizzsel

  • 2018.09.24.
  • 5

Naaaah....mostanáig csendben volt a blog, de engedtem a nyomásnak, (köszönöm Viki, Gabi és még sokan másoknak). Igen, van az úgy, hogy engedni kell, jelen esetben folytatni kell. Persze nem kényszerből. És most sem ígérem, hogy úgy mint régen, heti szinten jövök új recepttel, de most talán jobban tudom ígérni, hogy gyakrabban jelentkezem.
Folytassuk tehát egy új recepttel, ami most egy hal curry.
Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik mi is maga a curry, de akiknek nem egyértelmű, nekik írom: gyakorlatilag egy nagyon fűszeres, édes/sós/savanykás fűszerkeverék, amely lehet paszta állagú is. A fűszerezés erőteljes, (nem feltétlenül csípős) karakteres. Ezt hozza össze -jelen esetünkben- a kókusztej, amely selymessé, egyúttal krémessé teszi az ételünket. A hal vagy csirke pedig kimondottan alkalmas alapanyag mindehhez. Halat mi viszonylag gyakran eszünk, de
elmondhatjuk, hogy mi Magyarok bőven a sor végén kullogunk halfogyasztás téren. A sor eljén a Portugálok, Spanyolok állnak, mondjuk nem véletlenül.

Az étel elkészítése viszonylag egyszerű, és nem túl hosszadalmas. Az előkészítés kb. 15 perc, a főzés mindennel együttvéve kb.40 perc. Én most fagyasztott vastag tőkehalfilével dolgoztam, de kinek mi a szimpatikus, azzal készítse. Annyit érdemes figyelembe venni, hogy vastag, tömör legyen a hal, nehogy szétessen a főzés során.Hozzávalók 4 személyre
- 800g (2x 400g-os) tőkehalfilé- 1 konzerv (400g) light kókusztej-
2 duci fokhagyma- 1 közepes hagyma (lehet póré is)- 1 ek. kurkuma- 1 tk. fahéj- 2 babérlevél
- friss chili (ízlés szerint)- 2 közepes méretű paradicsom (vagy konzerv)-
diónyi friss gyömbér- egy tálca friss bébi spenót-
Jázmin rizs- friss koriander- olaj (nálam szőlőmag olaj)
- sóElkészítéseA halat felolvasztjuk, és mielőtt teljesen kiolvadna nagyobb darabokra vágjuk. Én átlóban vágtam a szeleteket. A chilit és a fokhagymát feldaraboljuk, a hagymát finomra vágjuk. A gyömbért vagy reszeljük le, vagy szintén amennyire lehet apróra vágjuk. Ha az előkészületekkel megvagyunk, akkor egy mélyebb edénybe kevés olajat öntsünk, és kezdjük el felmelegíteni. Adjuk hozzá az aprított chilit, fokhagymát, gyömbért, majd 1-2 perc elteltével a hagymát és a babérleveleket. Egy aprítógépbe tegyük a felezett/negyedelt paradicsomokat, a kurkumát, fahéjat és alaposan turmixoljuk össze. Ha jól dolgoztunk egy paszta szerű állagot kell kapnunk, vagy ahhoz közeli állagot. Ezt a fűszerpasztát adjuk hozzá a chilis-hagymás-gyömbéres alaphoz, keverjük el, sózzuk meg és öntsük fel a kókusztejjel. Közepes láng felett kb. 30 percig főzzük össze a mártást. Ha kell menet közben fűszerezzük, az ízlésünknek megfelelően. Ha már kellően besűrűsödött a mártás, akkor adjuk hozzá a haldarabokat. Óvatosan keverjünk rajta, vigyázva, ne törjük össze a halat. Lassú láng felett kb. 10-15 perc alatt készre főzzük a mártásban a halat. Akkor jó, ha a mártás bevonja a halat, nem folyik le róla könnyen. Főzzük meg a rizst, és amikor elkészültünk, akkor a leszűrt, forró rizshez adjuk a bébi spenót leveleket, és fedjük le, hogy a gőzben összeessen a spenót. Keverjünk rajta 1-2x, és ha már összeesett tálalhatunk is.Tipp:A koriander helyett lehet petrezselymet is használni, illetve római köménnyel, vagy más aromás fűszerrel is lehet a curryt ízesíteni.