Spenótkrémleves kéksajttal és dióval

  • 2018.02.25.
  • 4

Szinte napra pontosan 4 hónapja, hogy nem került fel semmi új a blogra....
Sok minden történt az elmúlt hónapokban ami befolyásolta a szünetemet. Persze főzni azért főztem ez idő alatt is, de nem gondoltam arra, hogy bejegyzés legyen belőle. Meg aztán azt gondolom a szünet néha jót is tesz. Tavaly többször éreztem, hogy "pihennie" kell a blognak,
hát eddig tartott.Nem mondom, hogy valami túl bonyolult recepttel térek vissza, de azért azt gondolom nem is feltétlenül mindennapi az a leves amit hoztam. Ez a leves pedig nem más mint a spenótkrémleves kéksajttal és dióval. Nagyon egyszerű ennek a levesnek az elkészítése, mondhatjuk, hogy szinte gyerekjáték. Sőt, akár munkahelyre is elvihetjük másnap, és könnyedén kanalazhatjuk ki melegítés után akár egy csatos üvegből.Azt tudjuk, hogy a sajt(ok) a dióval remekül kiegészíti(k) egymást. Amin viszont én magam is meglepődtem, hogy a spenót a kéksajttal mennyire jól harmonizál. A dió pedig a textúra miatt is szerepet kap az ételben, hiszen a krémleves állagát megtöri, "haraphatóbbá" teszi azt. A dióról annyit érdemes tudni, hogy Móni nagypapájának keze munkáját dicséri, aki minden héten pucolja, tisztítja, csomagolja az újabb adagokat. Tökéletesen tiszta, hártya nélküli diót kapunk tőle. (Csak érdekességképen: formákba öntve diós-csokit is készít hétről-hétre, amely verhetetlenül finom) Innen is köszönjük.Na de vissza a levesünkhöz. Maga az étel 30 perc alatt elkészíthető. Javaslom, hogy alaplét és ne kockát használjunk. Az alaplé fagyasztható, ezért érdemes a vasárnapi hús/zöldséglevesből lefagyasztani egy adaggal, ami ilyenkor jószolgálatot tehet.Lehet friss spenótot használni, -úgy még finomabb- de a fagyasztott is tökéletesen megfelel.A recept alapját innen vettem.Hozzávalók 4 személyre- kb. 30 dkg spenót -
10 dkg. kéksajt-
2 marék tisztított dió (durvára vágva)- 3-5 dl. alaplé (nálam zöldség) - 1 tk. vaj- frissen reszelt szerecsendió- frissen őrölt fekete bors- kb. 1dl. tejszín (nálam 30%-os)- 1 ek. keményítő- só ElkészítéseEgy edényben vajat olvasztunk és rádobjuk a friss vagy fagyasztott spenótot. Sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Ha friss spenóttal dolgozunk akkor pár perc alatt összeesik és már adhatjuk is hozzá az alaplevet. Ha fagyasztottal dolgozunk, akkor várjuk meg míg teljesen felolvad a pürénk, és utána adjuk csak hozzá az alaplevet. Ezután forraljunk fel a levest, és turmixoljuk össze. A kéksajt közel felét már most morzsoljuk bele a levesbe és hagyjuk, hogy beleolvadjon. Néha keverjünk rajta. Ha ezzel megvagyunk, akkor adjuk hozzá a tejszínt, és reszeljük hozzá a szerecsendiót. Kóstoljuk meg, ha kell erősítsünk a fűszereken. A keményítőt keverjük ki kevés hideg vízzel, majd a forrásban lévő leveshez adjuk hozzá, és forraljunk ki. Akkor jó a levesünk állaga, ha a kanálon bevonatot képez amely csak lassan folyik le. Ha hígnak találjuk további keményítő hozzáadásával sűríthetünk rajta, ha túl sűrű lenne a levesünk, akkor alaplé/víz hozzáadásával hígíthatunk rajta. Tálaláskor a száraz serpenyőben pirított dióval és a maradék kéksajttal tálaljuk.Tipp:Tejszín helyett használhatunk akár mascarponét is.