Paradicsomos-gombás sertésszelet

  • 2017.03.24.
  • 6

... amikor nem az készül el, amit tervezünk....Nem szépítem a dolgot: bakonyi sertés ragut akartam készíteni. De nem jött össze, ugyanis elfelejtettem a tejfölt hozzákeverni a raguhoz, meg amúgy is a sűrített paradicsom kissé túlsúlyba került, szóval amatőr szintén mozogtam a konyhában. De..... végül is jó lett az étel, olyannyira, hogy nem is bántuk, hogy nem az lett amit eredetileg gondoltuk. Utólag persze magyarázhatnék ezt-azt, meg tejfölt is keverhettem volna bele, de ha már a paradicsompüré kissé túlsúlyba került, akkor már elvittem az olasz vonalra a történetet. Persze nem igazi olaszos ízvilágot kell itt elképzelni, mert került a mártásba jó kis házi fűszerpaprika, amely szerencsére nem dominált, de mégis benne volt. Illetve semmi olyan tipikus olasz ízvilágra hajazó fűszer sem került a szaftban (mártásba), ha csak a fokhagymát nem vesszük annak. Egyszóval: egy kellemes ízű paradicsomos-gombás sertésszeletet ettünk tésztával ebédre.
Ja, és ami nagyon fontos volt, hogy a serpenyőt friss igazi kovászos kenyérrel "tunkoltam" ki, így a húsleves után nekem elvileg már tele is volt a gyomrom.... De most őszintén: ki nem szeret tunkolni??? Tudjuk jól, hogy az igazi, valódi jó ízek a serpenyőben vannak...... És szerintem ez a sertés zsírnak is köszönhető, amelyet az olaj helyett használtam.Mivel nem kell hosszú órákat várni az ételre amíg elkészül, így akár egy gyors(abb) ebédre, vagy akár meleg vacsorára is elkészíthető.És a legjobb benne, hogy mindösszesen egy serpenyő kell hozzá.
Hozzávalók 4 személyre- 4 szelet sertés karaj vagy comb - 1 kis üveg sűrített paradicsom (kb. 1 ek.)- 3 dl. alaplé ( a legjobb a húsleves)- 2 tk. fűszerpaprika- 25 dkg. gomba- 2 gerezd fokhagyma- 1 fej vöröshagyma- só- bors- zsír - köretnek tészta
(tunkolni pedig kenyér)ElkészítéseA hússzeleteket gyengéden kiveregetjük, és sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk a húsokat mindkét oldalukon. Ezután egy tányérra tesszük át őket, és lefedjük alufóliával. Amíg a hús sül, a gombákat negyedeljük, vagy ha kisebbek, felezzük. A serpenyőbe -ha kell- tegyünk még zsírt, és erős láng felett pirítsuk meg a gombákat. Fontos! A pirítás alatt ne sózzuk a gombákat! A pirítás utolsó perceiben adjuk hozzá a zúzott fokhagymákat, majd tegyünk is félre a gombákat egy tányérra. A visszamaradt zsiradékban pirítsuk le a paradicsompürét és kevés alaplével öntsük fel, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és dinszteljük meg azt. Tegyük a hagymás alapra a húsokat, és adjuk hozzá annyi alaplét amely félig ellepi a húsokat. Ezután fűszerezzük pirospaprikával, majd ha kioldódott a színe, fedjük le alufóliával a serpenyőt, és alacsony láng felett 30 perc alatt pároljuk meg a húsokat. Félidőben forgassuk meg a húsokat. Ha letelt az idő, vegyük le a fedőt, és adjuk hozzá a gombákat. Addig pároljuk a ragut, míg kellően sűrű, azaz mártás alapú nem lesz a szaftja.Tésztával tálaljuk ragut.Tipp:Friss bazsalikommal fűszerezhetjük a mártást.