Fűszeres hallal töltött padlizsán

  • 2016.10.29.
  • 3

...de még mennyire, és milyen fűszeres!Szóval ez tényleg bitang jó fűszeres lett, és ha valaki ismeri Jamie Oliver bármelyik műsorát, akkor most képzeljen el engem ugyanúgy mint őt, amikor fűszerezi az ételeit, pláne ha valami keleti ételt készít és eltalálja az ízeket.. Bannggggg! Azokat a mozdulatokat, hangokat adtam én is ki magamból.....Amikor megkóstoltam a halkrémet, percekig ismételgettem olyan szavakat amelyeket nem írhatok le, de gondolom el tudod képzelni milyen szavak lehettek... maradjunk abban, eszméletlen jó ízű krémet, tölteléket sikerül összehoznom. És ez most nem kizárólag az én érdemem volt, hanem egy bizonyos fűszerkeveréké, a Ras el hanout-é volt. Ez egy észak-afrikai fűszerkeverék, amely kb. 20-30 féle fűszerből áll össze, de lehet, hogy autentikus változatban még ennél is több fűszerből tevődik össze. Én tavaly vettem egy ilyen prémium fűszerkeveréket, de eddig talán 2x használtam. Most viszont jól időzítettem. Tegnap vettem 2 db kisebb padlizsánt, amelyet eredetileg diós-krémsajttal töltöttem volna meg, de műsorváltozás lépett életbe...történt ugyanis, hogy a fagyasztóban lapult még a pár hónapja vett tőkehalfiléből még egy adag, így beindult a fantáziám...mi lenne, ha készítenék egy fűszeres halkrémet, és azzal tölteném meg a padlizsánokat? Ráadásul közel 2 hete vettem egy termetesebb gránátalmát,amely várta földi élete utolsó napját. Én fejben összeraktam az ételt, amelyhez a gránátalma beleillett. Szóval így jött össze a kép, azaz a recept, amely gyakorlatilag lehet ebéd, vacsora, vagy borozós, sörözős estéhez korcsolya. És ami a jó hír, hogy bruttó 40 perc alatt elkészíthető. Én posíroztam a halat, de akár serpenyőben is meg lehet sütni. A posírozás lényege, hogy gyöngyöző vízben főzzük meg a halat, amely ezáltal szaftosabb marad. Ugyan színe nem lesz, hiszen fehér marad, de jelen esetben a színt a grillezett padlizsán és a gránátalma adta. És így volt ez jó.Egy kevés tejföllel, esetleg joghurttal a fűszerek intenzitását lehet tompítani, de ez az étel szóljon inkább a fűszerekről....Hozzávalók 4 személyre- 2 db kisebb padlizsán - kb. 30 dkg tengeri hal (nálam tőkehal)- 1 gránátalma - 2 ek. sajtkrém (nálam Philadelphia)- frissen őrölt feketebors- 1 tk. őrölt fahéj (padlizsánhoz)- 2 ek. Ras el hanout fűszerkeverék - só- olajElkészítéseA padlizsánokat amennyire lehet vékonyan szeljük fel hosszában. Sózzuk, borsozzuk, és őrölt fahéjjal fűszerezzük meg. Kevés olajat csorgassunk rá a szeletekre, és az előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük meg. Ez idő alatt egy lábasban tegyünk fel vizet forrni, adjunk hozzá sót, és amikor már "pöszörög" tegyük bele a darabolt halszeletet, halszeleteket. Kb. 6-8 percig ebben a gyöngyöző sós vízben posírozzuk, azaz lassan főzzük a halat, halakat. Amikor ez az idő letelt, vegyük ki a vízből, csepegtessük le és 2 villával szedjük szét szálaira, lemezeire. Egy száraz serpenyőben a Ras el hanout fűszer keveréket közepes láng felett kb. 1-2 percig "pirítsuk" (ne égessük!) és ezt a fűszer keveréket adjuk hozzá az összetört halhoz. Forgassuk össze, majd a sajtkrémmel alaposan keverjük össze. Ha kell sózzuk. A megsült padlizsán szeleteket vegyük ki a sütőből, ha langyosra hűltek töltsük meg a fűszeres halkrémmel és göngyöljük fel őket. Tálaláskor gránátalma magokkal szórjuk meg, és tejföllel kínáljuk. Tipp:Rizzsel ( esetleg mazsolás rizzsel) tálalhatjuk, így önálló ételként tudjuk fogyasztani.