Aszalt paradicsommal töltött húsgombóc bolognai ragúval

  • 2016.04.30.
  • 8

...imádom az olasz(os) ételeket. Pláne amiben sok paradicsom van....És ebben az ételben duplán is került paradicsom. Egyszer a raguba passata formájában, másodszor pedig szárított formában a sertés húsgombócba.Azt gondolom ahány ház, annyiféle képen készítik, fűszerezik a húsgombócot. Nyilván egy magyarosabb ételnél nem feltétlenül az oregánó kap főszerepet a fűszerezésben, de ebben a receptben bizony ő volt a domináns fűszer. Ugyanis a húsgombócokat semmi mással nem fűszereztem mint oregánóval és sóval. A paradicsomos (bolognai) ragumat kellőképpen megfűszereztem, így nem volt értelme a húsgombócokat is túlzásba vitt fűszerekkel "megkínálni". Magát a ragut egy úgynevezett sofrito alappal indítottam, amely nem állt másból mint: sárgarépa, vörös-és fokhagyma, szárzeller illetve babérlevélből.Ezek adták meg a paradicsomos ragu alapját. Kevesen tudják, de a répa igenis jól passzol paradicsomos ételekbe, pláne ha jól le van pirítva, ugyanis a benne lévő cukroktól karamellizálódik, így a paradicsom savasságát kellően kiegyensúlyozza. Én nagyon szeretem a szárzellert, alias angol zellert, így előszeretettel használom mindenben amibe csak lehet. Andi kevésbé szereti, de kompromisszumot tudunk kötni. Korábban már többször írtam itt a blogban róla, hogy Jamie Olivertől tanultam egy olyan tippet, miszerint a paradicsomos ételeket fahéjjal nagyon fel lehet dobni. Ezt körülbelül 6 éve tanultam tőle, és azóta mindig így teszek. És mennyire működik!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom, érdemes más ételekbe is belecsempészni a fahéjat, eszméletlenül tud működni. És mivel ebben a receptben kétféleképpen is megjelenik a paradicsom, így még jobban kihozza annak ízét. Már évek óta kapok anyukám barátnőjétől aszalt paradicsomot, amit úgy őrzök, mint a kincset. Mert tulajdonképen az. Egy igazi kincs. Nem holmi boltban kapható olajos lében úszkáló paradicsom, hanem valódi aszalt Lucullus paradicsomból készített házi aszalt paradicsom. A félbe/negyedekbe vágott aszalt paradicsomokkal gondoltam megtölteni a húsgombócokat, ugyanis akartam valami nem túl hétköznapi húsgombócot. Az oregánóval eszméletlenül jól harmonizáltak együtt, pláne a raguval együtt kóstolva.Ez tipikusan az a viszonylag gyors étel, amely tökéletes választás ebédre, vagy ebben a szép kora nyári időben a teraszon egy pohár bor mellett vacsorára elfogyasztására. Hozzávalók 4 személyre- 500 g darált sertéshús - 1 db vöröshagyma- 3 gerezd fokhagyma- 2 szál angol zeller- 2 db közepes sárgarépa- 1 konzerv darabolt paradicsom- kb. 10 dkg. szárított paradicsom- só- bors- őrölt fahéj- kb. 2 tk. szárított oregánó- 1 tojás- olívaolajElkészítéseA szobahőmérsékletűre melegedett húst fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval majd az egész tojással és kevés zsemlemorzsával masszát gyúrunk belőle. Ezután vizes kézzel pici gombócokat formázunk belőle úgy, hogy a darabolt aszalt paradicsomokat a gombóc közepébe tesszük. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy mélyebb edényben olajat melegítünk, és hozzáadjuk a kisebb kockára vágott sárgarépát, majd erősebb láng felett pár percig kevergetjük. Utána lejjebb vesszük a lángot, és hozzáadjuk az apróra vágott vörös-és fokhagymát, majd pár perc dinsztelés után a szintén apróra vágott angol zellert és a babérlevelet. Újabb pár perc után hozzáadjuk a paradicsompürét/ passatát, és alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az őrölt fahéjat. Fedő alatt, kevés folyadék hozzáadása mellett, kb. 15-20 percig főzzük ezt az alapot. Ez idő alatt egy serpenyőben olajat hevítünk, és a sertés húsgombócokat átpirítjuk, hogy szép színük legyen. Ha ezzel megvagyunk akkor a fűszeres paradicsomraguba helyezzük bele őket, és fedő alatt 15 percig alacsony láng felett pároljuk. Miután letelt ez az idő, fordítsunk a gombócokon, hogy egyenletesen párolódjanak meg. Az utolsó 10-15 percben fedő nélkül főzzük a ragunkat, hogy kellően besűrűsödjön a ragunk.Tálalás előtt főzzük ki a tésztát, majd a leszűrt tésztára helyezzük a gombócokat, illetve a ragut.Tipp:Friss bazsalikommal, és reszelt parmezánnal tovább gazdagíthatjuk az ételünket.