Vajas csirke

  • 2017.06.05.
  • 1


Kisebb kihagyás után, de annál lelkesebben itt vagyok ismét :) Ismét egy indiai étel receptjét reprezentálom, ami a lájtosabb (kevésbé sírós) palettához tartozik, persze ezt is elkészíthetjük izzasztó módon is. Nálunk most a hosszú hétvége egyik gyöngyszeme, egy pohár hideg fröccsel tökéletes egy esti teraszon pletykáláshoz. Mi magában fogyasztjuk szigorúan tálkából (jómagam kiskanállal), a tetején sok-sok friss korianderrel. Megy hozzá a rizs vagy a naan is, ahogy érzitek.
Hozzávalók:
-1 kg csirkemell
- 2 hámozott paradicsom konzerv
- 125 g vaj
- 5 dl tejszín
- 1 lime
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 6-8 cm gyömbér
- 5 dl natúr joghurt
- 5 dl tejszín
és a fűszerek...
- só, bors
- cayenne bors (ha sírnál - ízlés szerint)
- koriander (őrölt és friss egyaránt)
- római kömény
- garam masala fűszerkeverék
A húst bepácoljuk - főzés előtt 4-5 órával elég, de ha ultra szorgalmas valaki és még előre tervezni is képes, megteheti előző este is, ártani nem fog. A husit felkockázzuk apróra, majd ráborítjuk a joghurtot, az apróra vágott fokhagymát, gyömbért. Rápakolunk 2 tk garam masalát, 1 tk római köményt, 1 tk őrölt koriandert, sót és borsot ízlés szerint, majd ráfacsarjuk a lime levét és elküldjük pihenni.

Pihi után kevés olajon készre sütjük.

Mindközben elkészítjük a szószt egy külön edényben, beleborítjuk a két konzervet, majd felrottyantjuk egyszer.

Mivel a hámozott paradicsomok testére senki nem akar majd evés közben ráharapni, botmixerrel homogénné tesszük a paradicsomszószt, majd hozzáadjuk a 125g vajat és lassú tüzön folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy egyesüljön a paradicsommal.

Ehhez hozzáadunk 2 tk masalát, 1 tk koraindert, kevés sót, majd hozzáadjuk a tejszínt, felrottyantjuk egyszer.

Ezt követően a masszát ráborítjuk a csirkére, kicsit még hagyjuk őket együtt főni lassú tüzön, kábé 10 percet, hozzáadhatunk cayenne borsot a csípős feeling érdekében, illetve ha kell utófűszerezhetünk is, és kész is.


Tálalásnál rohadt sok friss koriandert halomozzunk a tetejére, úgy az igazi, fehér vagy roséfröccsel maga a paradicsom :) Jó étvágyat!




Címkék

Indiai