Fahéjas-paradicsomos zöldbab

  • 2016.09.15.
  • 8


Bár a hőség már menthetetlenül leáldozóban van, anyóséknak mindig eszébe jut adni még egy kis zöldbabot, ami zsengeségével mindig a tikkasztó nyári napokat juttatja eszembe, amik határozottan nem hiányoznak. De a zöldbab igen, mert finom, egészséges és jól variálható. Szuper diétás kaja, van benne B és C vitamin és még az inzulin szintet is szabályozza, hát kell ennél több? Ha még most elrongyoltok a piacra, simán lehet szerezni belőle és alkotni egy kellemes nyárzáró vacsorát / könnyű ebédet.


Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 70-80 dkg darált marhahús
- 50-60 dkg koktélparadicsom (én pirosat és sárgát használtam)
- 2 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 tk fahéj
- 2 tk római kömény
- só, bors
- 4-5 dl víz 
- egy fél paradicsomsürítmény (kisméretű konzerv fele)
(ha van otthon 4-5 dl paradicsomszószunk, azzal kiválthatjuk a sűritményes vizes kombót.)
- friss petrezselyem
- joghurt a tálaláshoz
Na szóval, a zöldbabot átmossuk, majd 2-3 cm-es darabokra aprítjuk fel. Egy fazékban kevés kókuszzsíron megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd hozzádobjuk a fokhagymát is, egész gerezdekben. Fedő alatt hagyjuk őket kicsit izzadni. Majd hozzáadjuk a sót, borsot, római köményt és a fahéjat is, kicsit megpriítjuk a hagymánkat fűszerekkel együtt, és hozzáadjuk a zöldbabot.



Párszor átforgatjuk, majf felöntjük a vízzel és hozzáadjuk a paradicsomsürítményt is/hozzáadjuk ezek helyett a paradicsomszószt, majd fedő alatt főzzük kb 30-35 percet.

Eközben kevés kókuszzsíron megsütjük a darált húst, csak sóval és fekete borssal fűszerezzük.


Ha a hús elkészült és a bab is megpuhult, akkor összekeverjük a kettőt.

Szükség esetén még utófűszerezünk.

Tálalásnál én friss petrezselyemmel és egy kevés natúr joghurttal bolondítottam az összhatást, szerintem baromi finom lett. És másnap ebédre is vttünk :)




Címkék

Egytál Alakbarát