Habos mákos szelet

  • 2016.01.24.
  • 0

A szüleimnél voltam a hétvégén, így gondoltam sütök nekik valami finomat. Imádom a mákot minden formájában, de legfőképpen süteményben. Így egy habos mákos szeletet készítettem, amit felturbóztam egy kis mazsolával és sárgabarack lekvárral.Vasárnapi desszertnek épp ideális, de legfőképpen azért is, mert ma 3 éves a blogom. Minden évben megemlékezek erről a kedves kis momentumról, ám idén az ömlengés kimarad. Helyette fogadjátok szeretettel ezt a receptet! :)Adag23x20-as tepsiHozzávalók a tésztához200 g liszt70 g zsír1 tojássárgája2 evőkanál tejföl1 tk sütőpor1 evőkanál cukorsóHozzávalók a töltelékhez120 g cukor2 dl tej3 tojássárgája200 g darált mák1 marék mazsola1 citrom reszelt héjasárgabarack lekvárHozzávalók a habhoz4 tojásfehérje150 g cukorElkészítése1. A sütőt előmelegítem 175 fokra. A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd kinyújtom a tepsi méretére. A kizsírozott, lisztezett tepsibe beleegyengetem a tésztát, megszurkálom villával és 10 percig elősütöm. Miután kisült megkenem a lekvárral és elkészítem a tölteléket.2. A tojássárgájukat a cukorral, tejjel felteszem főni és folytonos kavargatás mellett gőzölésig főzöm, majd hozzáadom a darált mákot, citromhéjat, mazsolát és rottyanásig melegítem. Ha kész, akkor ráegyengetem a baracklekvárra és 15-20 percig sütöm a sütőben.3. A tojáshabhoz a tojásfehérjéket elkezdjük verni, majd hozzáadagoljuk a cukrot és kemény habbá verjük. Miután a mákréteg elkészült, rátesszük a habot és 200 fokon 3-4 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, akkor meleg vizes késsel felszeleteljük és tálaljuk.ForrásJó étvágyat hozzá! :)- fromJuci -