SAD 18. avagy hogyan készül a szabolcsi káposztás bableves csülökkel

  • 2013.10.03.
  • 4

A SAD 18. fordulójának háziasszonya
ildi KOKKI
szeretné, ha egy kis időre is, de érezné az otthon melegét, mivel ő Helsinkiben él. Segítségül hívott minket, így a játék témája"Falusi konyha, népi ízek...' lett. Nagymamám és anyukám révén ismerkedtem meg ezzel a gazdag, finom levessel. Nem vagyok nagy leveses, de ebből elég sokat tudok kanalazni. Anyáék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőttek fel, egy kis faluban... eddig sehol máshol nem ettem így bablevest, hogy káposztával készítenék el. Remélem nektek is el fogja nyerni a tetszéseteket és otthon is majd a család kedvében jártok majd vele!Hozzávalók:50 dkg savanyú káposzta25 dkg tarkabab1 kisebb füstölt csülök1 kisebb fej
vöröshagyma2 gerezd
fokhagyma5 dkg liszt2 dl tejföl5 dkg zsír3 db babérlevélsócukorőrölt pirospaprika
ízlés szerintElkészítése:1. Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot. Másnap a csülköt elkezdjük főzni, majd ha kicsit jobban megpuhult hozzáadjuk a babot és babérlevéllel ízesítjük.2. Míg fő a babos csülkünk, közben elkészítjük a káposztát. Zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a savanyú káposztát rárakjuk és megpároljuk.3. Az így elkészült káposztát a babhoz és a csülökhöz keverjük. Ha a csülkünk már jó puha, akkor kivesszük és a csontról lefejtve apró kis kockákra vágjuk, majd a husit visszarakjuk a babhoz, káposztához.4. A pirospaprikát a liszttel és a tejföllel összekeverjük, majd veszünk ki egy kicsi levest a tejfölhöz, és beleöntjük a levesbe, így besűrítjük... majd cukorral és sóval ízesítjük.