Tönköly ropogós

  • 2015.09.22.
  • 1

Családi ünnepek alkalmával nem maradhat el a sós ropogtatni való sem. Eddig nem találtam kedvemre valót,ami nem a tipikus fehér lisztes,de nővérem hozott nekünk ilyet amibe nagyobbik lányommal egyből beleszerettünk. Férjem és kisebbik lányunk is szivesen ropogtatja. A lányok szülinapjára nem volt kérdés: elkészítem.Hozzávalók:30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt25 dkg ementáli sajt20 dkg vaj1 dl tejföl1 k.k sóTetejére:TojásSzezámmagA sajtot lereszeljük. A vajat a liszttel elmorzsoljuk vagy késes darálóban összedolgozzuk. Minden hozzávalót összegyúrunk .Sütőpapíron vagy szilikon lapon kinyújtjuk és tetszőlegesen feldaraboljuk. Én itt derelyevágóval daraboltam. Tetejét tojással megkenjük majd maggal megszórjuk. 180 fokos sütőben,sütőpapíros tepsin 20-25 percig sütjük. Sokáig eláll fém dobozban.