Diótorta peonzával

  • 2015.06.27.
  • 0

Ez a torta zongorás külsőt kapott,ugyanis Nővérem fiának jövőre zongora lesz a hangszere a zeneiskolában.Peonza rajongók az öccsével együtt,így nem volt kérdés,hogy valamilyen formában jelen legyen a tortán. Ezért azt külön megformáztam tragantból .A tortával kissé meggyűlt a bajom. Pontosabban a krémmel. Az utolsó pillanatban újra tervezés volt. Riasztottam (másik) nővérem,így sikerült a két lányom mellett egy szinte új tortát összeraknom,alig 2 óra alatt.Ami nagyon fontos egy diós tortánál,hogy a vajjal/margarinnal nem szabad spórolni. Sajnos muszáj bele sok! Egy adag krém esetében 20 dkg! Különben a krém nem áll meg. Ez volt az én vesztem is. Nem akartam egy tapado vajkrémet...Végül ez lett a vége:Hozzávalók:Tészta:
3x1 kis tejföl3x1 tojás3x 5e.k cukor3x 6e.k dió3x 4e.k liszt3x1 k.k szódabikarbóna
FahéjEzekből 3 tésztát keverve,sütőpapíron kisütünk 3 lapot. 170 fokon kb 25 perc / dbKrém:2 cs vanília puding8 e.k cukor8 dl tej40 dkg!!!! vaj vagy margarin20 dkg darált dió(2 tábla feher csoki)A krémhez a pudingot a tejjel felfőzzük. A végén elkeverjük benne a cukrot. Vízfürdőbe állítva kihűtjük. A margarint kihabositva kanalanként hozzákeverjük. Aztán a diót.A végén biztos ami biztos alapon adtam hozzá fehér csokit is. Ehhez felolvasztottam a csokit. A krémbol keveset (egy dl) meglangyosítva hozzákevertem. Kicsit hagytam hűlni és lassan a többi krémet is hozzá adagoltam. (Ha beletesszük a fent írt margarin mennyiséget,akkor már nem lesz szükség a csokira)A tortát karikába visszatéve töltöttem be,kissé behűtottem és körben is lekentem a krémmel.Díszítés:70 dkg fehér tragant10 dkg fekete10 dkg pirosGlazúrhoz:Fél tojásfehérjeKb 15-20 dkg porcukorNéhány csepp citromléFekete ételfestékA tortát fehérre leburkoltam. Alulra egy vékony díszt sodortam pirosból. A zongora pillentyűket feketéből vágtam ki.A hangjegyeket,a tetején a szegély díszt,és az oldalán a függőleges fekete csíkokat glazúrral rajzoltam.Ehhez a fehérjét félig fekvertem majd apránként beleszitáltam a cukrot miközben kevertem. A citrom levét is hozzáadtam. Sűrűn folyó,íróka állagot kell kapni. Ennek a mennyiségnek kb a negyedét használtam fel. Ez azért írom le,mert a festés előtt érdemes kivenni belőle egy kisebb adagot és csak azt befesteni. (Viszont a tojásfehérje aligha szedhető kisebb adagra,igy a fél fehérjéből kell mázat készíteni)A kész glazúrt zacskóba tettem,a sarkát kivágtam egy icipicit és megrajzoltam a vékony mintákat. Azután egy nagyobb lyukat vágtam a zacskóra és a szélét is kidíszítettem.