Farsangi fánk

  • 2015.02.17.
  • 5

Minden évben egyszer készítek fánkot. Imádjuk,de ez a nem túl egészséges desszert elég,ha ilyenkor,farsang idején az asztalra kerül. Bevált receptem van,amin idén sem változtattam.Hozzávalók:50dkg liszt2dl tej4 dkg élesztő (friss)50 g porcukor60 g vaj (olvasztott)5 tojássárgájaA tejet meglangyosítjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk egy csipet cukorral és egy csipet liszttel. Langyos helyen hagyjuk,hogy felfusson. A lisztet,porcukrot,olvasztott vajat,tojást kelesztő tálba tesszük,majd beleöntjük a felfutott élesztős tejet. Fakanállal elkeverjük,aztán kézzel addig dagasztjuk míg elválik a kezünktől és szép sima buci lesz.30 percig kb (duplájára ) kelesztjük. Fánk szaggatóval vagy egy nagyobb szájú pohárral kiszaggatjuk a fánkokat. A közepébe hüvelyk ujjal mélyedést nyomunk és hagyjuk őket megkelni. Eközben serpenyőben olajat melegítünk. Egy tányérra szalvétát teszünk-erre szedjük ki a fánkokat majd.Ha az olaj felmelegedett (kis láng!!!),akkor lyukas felükkel lefelé tesszük bele a fánkokat. Fontos,hogy ekkor fedő alatt sussuk kb 2-3 percig mig világos színt kapnak. Megfordítva fedő nélkül ugyanennyi ideig sütjük.
Szalvétás tányérra tesszük.Porcukorral,barack lekvárral tálaljuk.