Diós lekváros kosárka

  • 2014.12.14.
  • 2

Régen apai nagymamám isteni süteményeket készített. Kosárka,mézes,hókifli,linzer karika,kókuszos csiga... Mind mind olyan finom volt,amilyenre senki más nem csinálta! Ma már -86 évesen - nemigen sütkérezik,ami érthető. Ez már a mi feladatunk. Őt is vendégül látni úgy, ahogyan Ő tette azt régen.Azokat az éveket idézve készült nálam ez a süti. Karácsonyra igazán illő.Hozzávalók:30 dkg liszt (most tönköly fehér)20 dkg margarin10 dkg porcukor2 tojás sárgájaBarack lekvár4 tojás fehérje30 dkg dió10 dkg cukorA margarint elmorzsoljuk a liszttel,hozzáadjuk a cukrot,tojást és összegyúrjuk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva. Az enyém talán 3-4 órát is pihent. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és a kosárka formánál kicsit nagyobb szaggatóval (pohár) annyi kört szúrunk ki,ahány kosárka formánk van. Eközben a tojás fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd a legvégén a diót.A tészta karikákat beleillesztjük a formába. (semmivel nem kentem ki és a 24 sütiből 23 sértetlenül kijött) Belekanalazunk egy evőkanálnyi barack lekvárt,majd egy púpos kanálnyi diós habbal befedjük.Tepsibe sorakoztatjuk kis kosarainkat és 170 fokon kb 30-40 percig sütjük. Alaposan sütő függő a dolog.Mikor kész, kivesszük tepsistől hűlni és mikor már csak langyos, kivarázsoljuk a formákból. Én óvatosan kissé összenyomva,fejre állítva a kosarakat pottyantottam ki a sütiket.