Aranygaluska, a No1

  • 2013.04.15.
  • 8

Azt hiszem egyszer már készítettem aranygaluskát, de annyit kellett vele pepecselni, mire minden galuskát egyenként vajaztam és dióba mártottam, hogy azt mondtam többet nem... Na, de most már tudom, hogy-hogy kell egyszerűbben. Méghozzá kislányom segítségével :-)Hozzávalók: 5dkg porcukor 50dkg liszt5dkg vaj5dkg élesztő 6 g só 2 db tojás2,5dl langyos tej2 db citrom héjaBevonáshoz: 30dkg olvasztott vaj20dkg darált dió15 dkg cukor
Vanília öntet:1,8 l tej2cs vanília puding2 vaníliarúd8e.k cukorEzeket mind beleöntjük egy tálba és géppel vagy kézzel, sima tésztává dolgozzuk. Fél óráig kelesztjük langyos helyen. Lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval maradék nélkül kiszaggatjuk. Vajazott, lisztezett 20*30as tepsibe pakoljuk, nem túl szorosan egymás mellé. A vajat megolvasztva alaposan megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
További 30 percig kelesztjük. 180fokon 40 percig sütjük, ellenőrizzük.Közben elkészítjük a vanília öntetet. Nagyon sok tojás és több idő kell az igazi öntet elkészítéséhez, ezért csaltam és pudingot használtam. Így is jó lett a végeredmény. A pudingport elkeverjük 2dl tejjel, kis lángra tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a maradék tejet, kikapart vanília belsejét és felforraljuk. mikor elzárt alatta a gázt, hozzáadjuk a cukrot is, elkeverjük.Langyos vaníliaöntettel tálaljuk.