Epres túrógombóc

  • 2012.07.10.
  • 8

Isteni finom szamócás kreálmány ez. Mikor az ember kínjában nem tudja mi készüljön eper szezonban, egy jó túrógombóc, hűtő-hidegen, cukros tejföllel remek desszert lehet. Akár második fogásnak főételként, akár csak egy hűsítő desszertként. Az eper nélküli változata pedig téli estéken, langyosan kerülhet a család örömére az asztalra.Nem az Én találmányom, viszont úgy gondolom, a túró gombócnál nagyon-nagyon fontos a pontos anyaghányad. Nem csak egy kis ez, ízlés szerint az, mert akkor balul sülhet el a dolog. Az Én "bibliám", régi tanuló éveim kedvenc könyve a következőt írja: Hozzávalók:Eper1 kg túró15 dkg búzadara ( ha száraz a túró -2 dkg, ha nagyon vizes akkor +2dkg)5 tojásCsipet só0,5l tejföl 20 dkg zsemlemorzsa20 dkg vajEzzel az anyaghányaddal dolgozok mióta az eszemet tudom, igaz mindig megfelezve. Bevált, így soha nem változtatok.A túrót áttörjük, hozzáadjuk a többi összetevőt és hűtőben kb fél órát pihentetjük. Eközben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és félre tesszükSós vizet teszünk fel forrni. A túróból 1-1 megmosott szamóca köré vizes kézzel gombócokat formálva lobogó vízbe tesszük.Akkor jó, ha a gombócok feljöttek a víz tetejére. Ekkor kiemeljük és a morzsába forgatjuk.Langyos tejföllel meglocsolva tálaljuk.