A SÖR ARCA@Élesztő Cask Ale Bar

  • 2016.10.24.
  • 5


Megnyílt a svájci fotóművész, Stefan Schaufelberger kiállítása az Élesztő hátsó termében! – az első jó művészeti projekt, ami értelmesen használja fel a sört. Stefan abban a sörben hívja elő a negatívot, amit a portré alanya főzött. A sörfőző belefőzi a személyiségét a sörbe, a fényképész meg előhívja benne a portréját. Hiteles és kifejező óriásportrék a hazai és a nemzetközi craft-beer szcénából.

A projekt:“A Sör Arca” projekt mögött egy egyszerű kérdés áll: hogyan lehet egy képen bemutatni a sörfőzőt és az általa főzött sort?E kérdésre kereste a választ a fotós, miközben beutazta Európát, sörfőzőkről készített portrékat amiket aztán az általuk főzött sörökben hívott elő. A project során Stefannak sikerült néhány hihetetlenül erős portrét készítenie, melyek feltárják a sörfőző és a sore közti mély és jelentőségteljes kapcsolatot. Az egyszerű kérdésre adott fotográfiai válaszok során bebizonyosodott, hogy mivel a jó sörfőző valóban beleadja a személyiségét a termékébe, a sör előhívóként való használata effektíve egymáshoz köti a portrén megjelenő arcot és a sör személyiségét a sörfőző személyiségével. Az íz és a textúrabeli különbségek érzékeltetése végett, Stefan úgy döntött, hogy a munkához Bernd és Hilla Becher szisztémáját veszi kölcsön. A “Sör Arca” project úgy érzékelteti az egyes portrék közti lényegi különbséget, hogy a külsőségeket uniformizálja. A beállítás, a környezet, a technika és az előhívás módszerei állandóak, a művész nem kivételez egyetlen sörrel vagy sörfőzővel sem, mégis minden kép egy egyedi személyiséget tár elénk. Nem volna nagy túlzás azt állítani, hogy a “Sör Arca” projekt - alapuljon bármilyen egyszerű gondolaton - végülis az örök emberi kérdéseknek állít lenyűgöző vizuális emlékművet.

A művészről:Stefan Schaufelberger svájci fotográfus koncertfotósként kezdte. Eleinte baráti megrendelésre, később a zeneipar legnagyobb neveinek dogozott. Napközben szabadúszó fotósként napilapoknak fotózott. Amikor a nyomtatott média hanyatlásnak indult, Stefan filmes céget alapított és a barátaival a legmodernebb 3D-s tartalmakat gyártott. De hiányzott neki az önálló alkotás ezért visszatért a fotográfiához. Négy év leforgása alatt felépítette saját fotográfiai vállalkozását, de közben egy különös technológián dolgozott: negatívokat hívott elő sörben. E technológiai kísérletezés eredményeképp ma Stefan különleges portrékat készít Európa legjobb sörfőzőiről, melyeket sörben hív elő.