Aranygaluska vaníliasodóval

  • 2013.06.02.
  • 5

Ebben az állandó borús időben képtelen vagyok normális fotókat készíteni és kénytelen vagyok melegítő téli édességeket sütni, mert az esik jól a családnak... Persze azért volt epertorta is. :D Jön a recept, amint lesz időm leírni. :)Hozzávalók:Aranygaluska: 70 dkg. finomliszt
30 dkg. BL. 80-as kenyérliszt (lehet az egész finomliszt)5 dkg. élesztő7-8 dl. tej1 dkg. só4 db. tojás sárgája10 dkg. kristálycukor15-20 dkg. vaj 20-30 dkg. darált dió+kristálycukorSodó:2 l. tej4 db. tojás6 dkg. finomliszt30 dkg. kristálycukor4 cs. vaníliás cukor Elkészítés:Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. A tejet óvatosan adagoljuk, nehogy folyós legyen a tésztánk. Amikor már összeállt dagasztható állagúra, hozzáadunk 10 dkg. olvasztott, de nem forró vajat, majd alaposan megdolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.Amikor megkelt, deszkára borítjuk, kb. kétujjnyi vastagságúra kinyújtjuk (én csak a kezemmel szoktam ellapogatni). Kicsi, 2-3 cm. átmérűjű szaggatóval vagy egy pálinkáspohárral "galuskákat" készítünk belőle. A szaggatót minden harmadik-negyedik darab után a maradék olvasztott vajba mártjuk, a tésztadarabokat így rakosgatjuk a szintén kivajazott tepsibe szép sorban. Amikor a tepsi egy sorban megtelt, bőven megszórjuk cukorral összekevert darált dióval, majd újabb sor tésztával befedjük a diós részt. (Ha marad olvasztott vaj, csepegtessük szét a tetején.) Ismét kelni hagyjuk legalább fél órát, majd előmelegített, 160 C°-os sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.A sodó elkészítése:A tejet feltesszük forralni. Egy tálba ütjük a tojásokat, belekeverjük a cukrot és a vaníliát, majd legvégül a lisztet. Ez az alapunk. Amint a tej forrni (futni) kezd, belezúdítjuk az alapba és habverővel jól átkeverjük. Kész. :)Megjegyzés: 6 dkg. lisztet véve 2 liter tejhez, egy híg sodót fogunk kapni, mi így szeretjük. Aki kissé sűrűbbre szeretné, tegyen 8 dkg.-ot, de annál tényleg nem kell több, mert hűlés közben is sűrűsödik.

Címkék

Kelt Tészta