Fejtettbableves

  • 2013.05.01.
  • 3

Hozzávalók:45 dkg. (fagyasztott) fejtett bab3 szál sárgarépa1 szál petrezselyemgyökér1/4 zellergumó2 db. burgonya 1 fej vöröshagyma3-4 gerezd fokhagymasóbabérlevélpirospaprika25 dkg. füstölt tarja15 dkg. száraz parasztkolbász diónyi sertészsír1 fakanálnyi finomliszt A csipetkéhez:1 db. tojássófinomliszt Elkészítés:A füstölt tarját kisebb kockákra vágjuk és 1-2 db. babérlevéllel, valamint a negyed zellerrel együtt bő vízben főzni kezdjük.A zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket karikára, a krumplit kis darabokra vágjuk. A szárazkolbászt szintén vékony karikákra szeljük. A vöröshagymát apróra vágva egy serpenyőbe készítjük (ebből lesz a rántás).Elkészítjük a csipetkét: 1 tojást tálkába ütünk, sózzuk, kissé összehabarjuk, majd annyi lisztet adunk hozzá amennyit csak fel tud venni. Jó kemény tésztát gyúrunk belőle, majd aprócska darabokra csipkedjük.Eközben a tarja már biztosan majdnem megpuhult. Hozzáadjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a fejtett babot valamint a szárazkolbászt és szükség szerint sózzuk (attól függően, mennyire volt sós a füstölt hús). 10-15 percig forraljuk majd beletesszük a burgonyát és a csipetkét, tovább főzzük, eközben pedig diónyi zsíron elkezdjük pirítani a vöröshagymát. Amikor a hagyma kezd színt kapni, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a pirospaprikát. Rövid ideig (csak amíg a fokhagyma illata kijön) még pirítjuk majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a fakanálnyi lisztet, majd az egészet belehúzzuk a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük még amíg a csipetke megpuhul. Tejföllel tálaljuk.

Címkék

Leves