Borsóleves

  • 2013.04.06.
  • 0

Ez az étel volt a blog címadója, mégsem tudott eddig felkerülni a bejegyzések közé, mert mindig mire észbe kaptam, hogy le kellene fotózni, már elfogyott... na de ami késik, az csak eljön egyszer.
Persze, ez a világ legegyszerűbb levese, de nekem soha nem is az volt a célom, hogy különlegességeket főzzek, hanem az, hogy finomat, és nem utolsó sorban amennyire lehet: egészségesen. :)Hozzávalók:50 dkg. zöldborsó (most éppen fagyasztott)5 szál közepes sárgarépa2 szál petrezselyemgyökér1 csokor petrezselyemzöld (elhagyható) 1 fej vöröshagyma5 dkg. vaj só1 csipetnyi fehér bors2 tk. pirospaprika 1 ek. finomlisztvíz
Galuska:2 db. tojáskb. 10 dkg. tejfölsórétesliszt
Elkészítés:A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk.Vajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd rádobjuk a karikára vágott zöldséget, sózzuk, borsozzuk és ráöntünk kb. 1 dl. vizet, addig pároljuk, míg a vizet elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, (ezt csak 1-2 percig kell párolni, mert előfőzött) rászórunk 1 evőkanálnyi lisztet, beleforgatjuk a zöldségekbe, majd a pirospaprikával is így járunk el. Azonnal felengedjük kb. 2-2,5 l. vízzel, felforraljuk, ha kell után ízesítjük.Elkészítjük a levesbetétet: tálba ütjük a 2 tojást, sózzuk, belekeverjük a tejfölt és annyi réteslisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Amint a zöldségek már közel puhák (ez alig pár perc főzést jelent) a fazék tetejére tesszük a nokedliszaggatót és egyszerűen beleszaggatjuk a levesbe a tejfölös galuskát. További 1 perc főzés után már kész is. Aki szereti, annak tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Címkék

Leves