Sport szelet

  • 2016.10.21.
  • 4

Ezt a klasszikust senkinek sem kell bemutatnom, nálunk mindenki nagyon szereti, nem is értem miért nem készítem többször. Érdemes előre gondolkodni, mert ugyan néhány egyszerű lépésből áll az egész, utána bizony egy éjszakát kell a hűtőben pihentetni.A mennyiséget érdemes alapból megduplázni, hogy 2-3 nap múlva is legyen még pár elrejtett kocka a hűtő valamelyik sarkában.Az alaphoz magunk is ledarálhatjuk a háztartási kekszet, de én még ezt a lépést is megspórolom, darált kekszet veszek hozzá. Ha szeretnénk feldobni valamivel, akkor keverhetünk a masszába darabolt diót/mogyorót/pisztáciát is.Hozzávalók (kb. fél gáztepsi méretű tálhoz)50 dkg háztartási keksz (lehet darált is)3 ek kakaópor (cukrozatlan)1 rúd vanília vagy 1 cs. vaníliás cukor25 dkg vaj20 dkg nádcukor2 dl tejízlés szerint rum vagy aromaTetejére15 dkg csokoládé (nálam fele-fele arányban tej- és étcsoki)1 ek olajEgy nagy tálban összekészítjük a kekszet, kakaóport és vaníliát.A tejet a cukorral és a vajjal lábosban vagy a mikróban addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A meleg keveréket ráöntjük a kekszre és ízlés szerint adunk hozzá rumot (nálam kb. 4 cl).Alaposan összedolgozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük.Néhány órára hűtőbe tesszük, majd megolvasztjuk a csokit az olajjal és egyenletesen elkenjük a süti tetején.Visszatesszük a hűtőbe, érdemes egy éjszakát pihentetni. Másnap tetszés szerinti szeletekre vágjuk és kínálhatjuk.Ha szeretnénk a boltihoz hasonlót készíteni, akkor vágjuk téglalapokra és csomagoljuk be alufóliába, majd valamilyen papírba.Jól eláll a hűtőben, bár ha nagy a család vagy a vendégsereg, akkor néhány napnál tovább nem tart ki, ez biztos. :)Jó étvágyat!