Mini sakk szelet

  • 2013.11.25.
  • 9

Nem is tudom megmondani, hogy milyen régóta áhítoztam arról, hogy elkészítem ezt a sütit. Aztán végre megjött az ihlet, amitől végre nekiláttam a sakk szeletnek...mindig féltem tőle, valamilyen oknál fogva titokzatos misztikum lengte körül ezt a receptet és hittem abban, hogy csak a kiválasztottak képesek összehozni egy ilyen bonyolult szerkezetnek tűnő műalkotást. Szerencsére tévedtem. Vagy én is kiválasztott vagyok?! :)Hozzávalók (4 mini rúdhoz)Vaníliás tésztához:16 dkg margarin16 dkg cukor1 cs. vaníliás cukor1 citrom reszelt héja3 tojás12 dkg lisztkéshegynyi sütőporKakaós tésztához:16 dkg margarin16 dkg cukor1 cs. vaníliás cukor3 tojás10 dkg liszt2 dkg kakaóporkéshegynyi sütőporÖsszeállításhoz:a legfinomabb házi lekvár (nálunk kizárólag barackból!)kevés rum vagy aroma ízlés szerintTetejére:25 dkg étcsokoládéA vaníliás tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a margarinnal, cukorral, vaníliás cukorral, citormhéjjal. A fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, sütőport hozzáadjuk a cukros masszához, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Tepsibe simítjuk, de igyekezzünk a lehető legprecízebben eloszlatni a tésztát, mert akkor lesz igazán szép a szelet, ha egyforma magas a tészta mindenhol. Én a gáztepsimet használtam, így jó vékony lett a lap.170°c-on aranybarnára sütjük. (nem kell több 12-15 percnél)A kakaós piskótát ugyanígy elkészítjük, majd kihűtjük mindkét lapot.Egy tálba készítjük a lekvárt és keverjünk bele egy kevés rum aromát. (ki is lehet hagyni)Az összeállítás első lépése, hogy mindkét tésztalapot hosszában kettévágjuk, így kapunk 2 db sárga és 2 db kakaós hosszúkás lapot.Egy tálcára tesszük az egyik kakaós lapot, megkenjük a lekvárral. Erre vaníliás lapot helyezünk, lekvározunk. Ismét kakaós lap következik, szintén lekvár, majd vaníliás lappal zárjuk a sort.Kaptunk egy 4 emeletes téglalapot.Hosszában keskeny szeleteket vágunk belőle. (olyan vastag legyen a szelet, mint amilyen egy réteg vastagsága).Elfektetjük egy tálcán, így láthatjuk egymás mellett váltakozni a 4 keskeny csíkot. Ezt is megkenjük lekvárral.Vágunk egy újabb szeletet a nagy téglalapunkból, ráhelyezzük erre a levágott szeletre, de úgy, hogy a kakaós csíkra most vaníliás kerüljön. (minden második levágott szeletet meg kell fordítani, úgy pont jól jön ki)Minden rétegnél lekvározunk.Én csak 3 szeletet halmoztam egymásra, így összesen 4 db rúd lett belőle. (egy szelet 3 x 4 kockából áll)A tetejét és az oldalát is kenjük be lekvárral!A csokoládét megolvasztjuk, majd nagyon vékonyan megkenjük a rudakat.Megvárjuk, amíg egy kicsit megköt a csoki, majd felszeleteljük a sütit. (elég bevagdosni a szeletek helyét, de mivel én mini méretben csináltam, egyszerűbb volt felszelni az egészet)Hűtőbe tesszük, hogy a csoki teljesen megkössön.Tálaljuk, és egy nagyot falatozunk belőle...nem lehet abbahagyni. Komolyan. :)A receptet és a leírást az Andi konyhájában
találtam.Jó étvágyat!