Narancsos madeleine

  • 2013.03.31.
  • 7

Már régóta vágytam egy madeleine sütőformára, amit drága sógornőméktől meg is kaptam karácsonyra. Néhány variációt már kipróbáltam, de ez a recept nagyon bevált.A madeleine Franciaország észak-keleti részéről származó aprósütemény, eredetéről több történet is kering. Itt olvashattok róla picit bővebben.Az eredeti recept a Főzzünk a családnak (1001 recept) c. könyvben található, igaz ott citromos ízben. Mindent pontosan követtem, csupán narancsot használtam a citrom helyett.Hozzávalók (12 darabhoz)8 dkg vaj2 tojás8 dkg cukor8 dkg lisztfél ek. sütőpor3 ek. narancslé1 narancs reszelt héjaA tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olvasztott vajat, végül pedig a reszelt narancshéjat és levet is.Hűtőben 1 órát pihentetjük. (én csak fél órát adtam neki)Én egy kicsit kivajaztam a sütőformát, hogy biztosan ne ragadjanak le a kis sütik.A masszát belekanalazzuk a mélyedésekbe, majd 190°C-ra előmelegített sütőbe toljuk.Kb. 15 perc alatt el is készülnek.Én dupla adagot készítettem, majd miután kihűltek egy kicsit dekoráltam is őket. (férjem segítségével)Olvasztottunk csokoládét, belemártogattuk a sütemények alját, majd cukorgyöngyökkel kis "övet" raktunk rájuk. :)Tálcára tettük és hagytuk megszilárdulni a csokibevonatot.Természetesen maradhatnak "pucéran" is, vagy készíthetünk hozzá cukormázat, vagy valamilyen lekváros (gyümölcsös) bevonatot is.Jó étvágyat!