Az abszolút kedvencem

  • 2016.12.15.
  • 2

Igazából felnőtt fejjel kezdődött a nagy szerelem a zserbó iránt, mert érdekes módon gyerekkoromban nagymamám nem sűrűn készített, ő inkább bejgliben a verhetetlen.Aztán sajnos a diéta miatt évekre le kellett mondanom a zserbóról (no persze azért néha lecsúszott egy-egy cukros változat), mígnem megelégeltem és elkészítettem magam.Imádom ezt a receptet, a tészta igazából picit több, mint ami kell, de én béna vagyok a tészta formára nyújtásában, így mindig inkább túllóg a tészta nálam és levágom a szélét a tepsibe helyezéskor. :)Eleinte azt hittem, nagy macera elkészíteni, de igazából nem is, ha van, aki megdarálja a diót helyettünk. :) A gond inkább az, hogy a szénhidrát elég sok benne, márpedig ha egyszer leülök zserbót enni, nehezen tudom abbahagyni. :)A képen egyébként nem látszik, de ezek nem azok a cukrászdai féle aprócska zserbók, szép nagy egy-egy ilyen szelet. Lehet kicsit vékonyabbra nyújtani a tésztát és nagyobb alapterületen elosztani a hozzávalókat, akkor egy-egy szelet kisebb lesz és alacsonyabb lesz a szénhidrát tartalma is. Bár sajnos összességében akkor sem lehet belőle többet enni. A fotó sajnos nem épp túl mutatós, de higgyétek el, a zserbó isteni. :)A recept a Kifőztükben is megjelent.ZserbóHozzávalók 30 nagyobb szelethez, 20 x 30 cm-es tepsiheza tésztához:40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt20 dkg fehér tönkölyliszt12 dkg folyékony kókuszzsír10 dkg olvasztott vaj15 dkg tejföl5 dkg nyírfaporcukor2 tojássárgája1/2 citrom reszelt héja1 dl tej2,5 dkg friss élesztő1/2 kávéskanál méz1 csipet sóa töltelékhez:5 dl cukormentes vagy diabetikus sárgabaracklekvártovábbá:50 dkg darált dió10 dkg nyírfaporcukor1/2 citrom reszelt héjaa tetejére:15 dkg diabetikus vagy legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé4 evőkanál olívaolajA tejet langyosra melegítjük, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, félretesszük. A liszteket elvegyítjük előbb a sóval, a nyírfaporcukorral, majd a vajjal, a kókuszzsírral, a tejföllel, a tojássárgájával, a citromhéjjal és az élesztős tejjel. Rugalmas tésztát gyúrunk, és 4 egyenlő részre osztjuk. A diót összeforgatjuk a nyírfaporcukorral és a citromhéjjal. Az első adag tésztát lisztezett felületen 20 x 30 cm-esre nyújtjuk, óvatosan a sodrófára tekerjük, és kibéleljük vele a tepsit. (Az esetlegesen túllógó részeket levágjuk.) Megkenjük a lekvár 1/3-ával, és megszórjuk a diós töltelék szintén 1/3-ával. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el, felülre kerül a negyedik tésztalap. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőt 150 fokra mérsékelve további 30 percig sütjük.Miután kihűlt, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején, majd hagyjuk megdermedni. A süteményt tálalás előtt szeleteljük.CH tartalom: 20 g CH/szeletKalóriatartalom: 306 kcal/szelet