NTP5 - avagy a Nagy Tortasütő Projekt 5. felvonás

  • 2016.10.09.
  • 7

Szégyen gyalázat, lassan jön a következő NTP, avagy a Nagy Tortasütő Projekt, és én még az előzőt sem publikáltam a blogon, pedig még a szokottnál is büszkébb vagyok rá. Mondjuk, nem nehéz, mivel sosem voltam nagy tortasütő, így azért lassan talán, de csak mutatok valami fejlődést. :) Az NTP egyébként nem más, mint az Uram szülinapi tortájának évenkénti projektje. Immáron tavaly volt az ötödik, kapcsolatunk első két évében sajnos még nem sütöttem neki tortát. :)Hogy eddig milyenek készültek?NTP1: Csokis-mákos tortaNTP2: Csupacsoki torta (ez sajnos nem lett az igazi - abban az évben kezdtem a diétát és még nem volt meg a kellő rutinom, így bár megettük, a blogra nem került fel)NTP3: Meggyes-túrós-mákos tortaNTP4: Csokoládés-diós-rumos tortaA 2015-ös azonban egészen más szempontból volt különleges. No nem mintha nem fektettem volna energiát a torta megkreálásába. :) A két kedvence a csokoládé és a mák, így ezt a két hozzávalót szoktam variálni valamilyen formában. Tavaly a mákos változat következett, és ezúttal egy citromkrémes verziót álmodtam meg. A torta is első osztályú lett szerintem, de az átadás módjára vagyok igazán büszke.A sors szerencsés közjátéka révén ugyanis úgy alakult, hogy aznap kaptuk meg új otthonunk kulcsait, mikor az Uram születésnapja volt. Innét jött az ötlet, hogy kár lenne veszni hagyni egy ekkora lehetőséget és valahogy a szülinapozást az új házban kéne megejteni.:)Nálunk az a szokás születésnapokon, hogy elvisszük a másikat egy olyan étterembe, ahol még nem jártunk együtt. Mivel a házunkhoz közel van egy jó kis étterem, azt találtam ki, hogy oda viszem az Uram vacsorázni. Míg a buszon odafelé zötyögtünk, némi pillarebegtetést követően sikerült elérnem, hogy kerüljünk már el a ház felé is az étterembe menet, hisz csak pár sarok, nézzük meg, nem-e lopták el időközben. És mikor már ott voltunk, megkérdeztem, miért ne mennénk be, hisz teljesen véletlenül nálam voltak a kulcsok is. Itt már egészen biztos voltam benne, hogy tudja, mi van a háttérben. De hiába, a férfiak és nők észjárása teljesen más - szerencsére. Aztán mikor megláttam az arcát a házba beérve, akkor megkönnyebbültem. :)Napközben ugyanis suttyomban átcsempésztem pár dolgot a házba: dohányzóasztalt, néhány párnát amire le lehet ülni a földre, konyhai eszközöket és alapanyagokat egy gyorsan összedobható vacsorához és persze a titokban megsütött tortát.Azt hiszem, elmondhatom, ez az eddigi legsikeresebb NTP-m. :) Torta szempontjából is sikerült egy nagyon ütős verziót létrehoznom. Picit macerás, elismerem, de megéri :) A recept a Kifőztükben is megjelent. Citromos-mákos tortaHozzávalók 14 szeletheza piskótához:- 12 dkg darált mák- 4 dkg fehér tönkölyliszt (helyettesíthető mandulaliszttel)- 12 dkg nyírfaporcukor- 6 tojás- 1 kávéskanál sütőpora krémhez:- 4 citrom leve és reszelt héja- 20 dkg nyírfacukor- 3 tojás- 25 dkg mascarpone- 3 dl habtejszín- 1 evőkanál zselatinpor- 3 evőkanál vízA sütőport, a lisztet és a mákot összekeverjük. A tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a nyírfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük a lisztes eleggyel. Kivajazunk-lisztezünk 2 db 20 cm átmérőjű tortaformát, és eloszlatjuk bennük a tésztát. 170 fokos sütőben mindkettőt kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd lapjában 3-3 részre vágjuk.A krémhez a tojásokat elvegyítjük a citrom levével, a cukorral, és gőz fölött addig főzzük, amíg besűrűsödik. Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a citromhéjat, hagyjuk langyosra hűlni, majd kézi mixerrel eldolgozzuk a mascarponéval. A tejszínt habbá verjük, és a citromos krémhez forgatjuk. A zselatint a vízben elkeverjük, majd mikróban addig hevítjük, amíg fel nem oldódik. Ezt is a krémhez dolgozzuk.A tortaforma oldalát kibéleljük sütőpapírral, az aljára helyezünk 1 piskótalapot, és megkenjük krémmel. Folytatjuk a rétegezést a további 5 piskótalappal, a tetejére krém kerüljön, valamint maradjon belőle kevés az oldalára is. A tortát tálalás előtt 2-3 órát hűtőben dermesztjük. Végül eltávolítjuk róla a formát, és bevonjuk az oldalát is.CH tartalom: 19 g CH/szeletKalóriatartalom: 303 kcal/szelet