Bulgursaláta alap

  • 2016.06.27.
  • 3

Jön a nyár és a friss zöldségek ideje. Ilyenkor legszívesebben csak salátán élnék, de mivel kell a szénhidrát is, így kénytelen vagyok kompromisszumot kötni. De mindig keresem azokat a recepteket, amik még a gabona mellett is frissek maradnak, üdítőek. Ez a bulgursaláta pont ilyen. Nagyon gyakran készítem, a különbség legfeljebb annyi, hogy időnként más zöldség, vagy más arányokkal kerül bele.Ennek a receptnek egyetlen trükkje van: ne kígyóubokrából készítsük, hanem abból az apró szeműből, amit mostanság kovászolni való uborka néven árulnak. Őszintén szólva számomra ez az igazi uborka. Gyerekkoromban ez nőtt a kertben és a fóliasátor alatt, és összehasonlíthatatlan az íze a vizenyős, semmilyen ízű kígyóuborkával. Persze, abból is ettem már jót, hazai termelésből, de azt is csak kizárólag nyáron. De azért sosem ér fel ezzel az apró szemű, édeskés uborkával.Nagy boldogságomra idén a mi kertünkben is nő az uborka, remélem, nem lesz keserű. :) Már azt is tudom, hogy az első fogás, amit a házi paradicsomból és uborkából fogok készíteni, az a sopszka saláta lesz, szintén gyerekkori emlék inspirálására. :)Ez a bulgursaláta tökéletes vacsorára, de lehet ebédre is enni egy szelet csirkemellel például, de tehetünk bele egy kis sajtot is, hogy laktatóbb legyen, bár én pont így szeretem meleg nyárestéken. :)A recept a Kifőztükben is megjelent. Bulgursaláta uborkával és paprikávalHozzávalók 2 személyre- 10 dkg bulgur- 10 dkg uborka- 1/2 kápiapaprika- 1-2 szál újhagyma- 1 nagy csokor petrezselyemzöld- 1 evőkanál olívaolaj- só- őrölt borsA bulgurt a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben 10-15 perc alatt megpároljuk, ezalatt az összes folyadékot magába szívja. Az újhagymát felkarikázzuk, az uborkát és a paprikát apróra kockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. A zöldségeket elvegyítjük a bulgurral, majd sóval, borssal és olívaolajjal ízesítjük.CH tartalom: 36 g CH/főKalóriatartalom: 241 kcal/fő