A kis bucik

  • 2016.04.08.
  • 0

Az ember 3,5 évnyi diétázás után kialakít bizonyos szabályokat az életében, étrendjében.
Az egyik ilyen, hogy nincs jobb, mint a fagyasztóban megbújó kis bucik, amiket kenyér hiányában csak előkapunk, picit megnedvesítjük és 12-15 perc alatt újra átsütve igazi friss, ropogós kenyeret varázsolunk. Bizonyos tekintetben még jobban is szeretem, mint frissen, mert a héja még ropogósabb, én meg azt imádom. :)Ez egyébként az eddigi legjobban bevált búzalisztes kenyerem. Sajnos az ételintolerancia teszt eredményeképp én egy időre lehet elbúcsúzóm a sima búzaliszttől, de ettől még bátran ajánlom, próbáljátok ki. Vagy kis bucik formájában, vagy egészben sütve. Mivel búzalisztes, formatartóbb, mint a tisztán tönkölylisztből készült kenyerek, így nem igényli feltétlenül, hogy formában süssük ki.Viszont ezekkel az arányokkal a teljes tésztamennyiség 10 részre osztva pont kiadja 1 bucira a reggeli 30 g CH-t. :) Teljes kiőrlésű kenyérHozzávalók:- 3,3 dl langyos víz- 32 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 13 dkg fehér tönkölyliszt- 3 dkg búzasikér- 2 dkg friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított- 1,5 teáskanál sóA vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk az alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel bedagasztjuk a tésztát, és az első kelesztést is a gépben hagyjuk (kb.1,5 óra). Ha lejárt a kelesztés, kivesszük a tésztát, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk, kis vekniket formázunk belőle. Kivajazott sütőformába tesszük, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Száraz konyharuhával leterítjük és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Az utolsó 20 percben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, alulra belehelyezünk egy üres tepsit. Ha letelt a kelesztési idő, és a kenyerünk szépen, kb. kétszeresére megkelt, a tetejüket vízzel lespricceljük. Az üres tepsibe egy pohár hideg vizet öntünk, betesszük a vekinket a sütőbe és 200 fokon 15-17 percig sütjük. Akkor van kész, ha kongó hangot ad.Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor 10-15 perc alatt, dagasszuk be a tésztát és kelesszük 45 percen át, vagy használjuk a több fázisos kelesztés-dagasztást (leírás itt).CH tartalom: 29 g CH/darab - az egész kenyér 297 CHKalóriatartalom: 160 kcal/darab - az egész kenyér 1604 kcalTipp: a liszt fajtájától, minőségétől függően ehhez a vízmennyiséghez több lisztre is szükségünk lehet. Dagasztás közben nézzünk bele az üstbe, és ha túl ragacsos a tészta, adjunk még hozzá lisztet.