Karácsonyi menü 2 (főétel)

  • 2015.12.25.
  • 8

Nos, idén sem sikerült jobban gazdálkodnom a kevéske időmmel, mint tavaly. Sőt, azt hiszem, rekordot döntök azzal is, hogy a karácsonyi menü csak karácsony után kerül fel a blogra. Ezúton is elnézést kérek mindenkitől, remélem, akit érdekelt, megtalálta a Kifőztük decemberi számában a recepteket. :)De azért következzen most sorban a főétel. Kacsamell, mert az utóbbi időben ez lett a kedvenc "felvágós" fogásom. Nagyon jó minőségű, fiatal kacsahúst lehet kapni mostanában előre csomagolva, még egyszer nem volt rágós, mindig omlósra sikerül sütni, ami félek, nem az én érdemem, inkább a kacsáé. :) Szóval mivel expressz gyorsan elkészíthető valamit akartam készíteni, hát maradtam a kacsánál. Ha sok fős karácsonyi vacsorának szánnánk, lehet azt is, hogy a tepsiben csak előpirítjuk a melleket és utána a sütőben fejezzük be a sütést.A köretben is az a jó, hogy bárhány fősre kibővíthető a recept és nem igényel nagyobb munkát, csak picit többet kell szeletelni. Ha valaki nem akar édesburgonyát tenni bele, helyettesíthető sima burgonyával is, de higgyétek el, kár lenne lecserélni! :)Az idei karásonyi menü fogásai:Gyömbéres sárgarépa krémleves - 9 g CHRozmaringos kacsamell rakott gyökérzöldségekkel - 26 g CHEgyszerű csokoládétorta - 11 g CHRozmaringos kacsamell rakott gyökérzöldségekkelHozzávalók 4 személyre4 kisebb bőrös kacsamell (egyenként kb. 20 dkg-osak)40 dkg édesburgonya (tisztítva mérve) - helyettesíthető normál burgonyával25 dkg zellergumó (tisztítva mérve)20 dkg cékla (tisztítva mérve)2 rozmaringág1 evőkanál frissen aprított kakukkfűsóőrölt bors(olíva)olajA kacsamell bőrét beirdaljuk, alaposan sózzuk, megszórjuk rozmaringgal, és 1 éjszakán át pácoljuk.A zöldségeket vékonyan felszeleteljük. Olajjal kikenünk egy kisebb, szögletes tűzálló tálat, majd egymásra rétegezzük a zöldségeket; burgonyával kezdjük, és azzal is zárjuk. Minden réteget enyhén sózunk, borsozunk, és megszórunk a kakukkfűvel. A tetejét meglocsoljuk kevés olajjal. Alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60-80 percen át sütjük, félidőben levesszük róla a fóliát.Közben elkészítjük a húst. Vastag aljú serpenyőben, először a bőrös felükkel lefelé, közepes lángon pirítjuk a kacsamelleket, amíg elkezd kisülni a zsírjuk. Időnként megforgatva kb. 15 perc alatt átsütjük. Tálalás előtt pár percig pihentetjük, majd 1 centis szeletekre vágjuk.CH tartalom: 26 g CH/fő