Rizspudingból csak keveset

  • 2015.10.09.
  • 2

Bizonyos ételeket sosem ettem gyermekkoromban. Aztán már felnőtt fejjel egyszer találkozok valamivel, és már meg is köttetett egy életre szóló szerelem. A rizspudinggal is így voltam. Mit nekem brownie, meg karamella, ezekről előbb le tudok mondani. De a rizspuding, bármilyen formában, változatban, jaj, na azért állandóan fáj a szívem.Amióta diétázom, nem készítettem egészen eddig a receptig. Hogy miért? Mert egy gyors fejszámolással azonnal láttam, hogy ez bizony nehezen illeszthető be a diétába. Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy csak zöldsalátát ebédelek és után pedig belapátolok egy hatalmas adag rizspudingot. De mindig becsülettel ellenálltam. Aztán megcsináltam ezt a receptet és büszkén mesélhetem: nem faltam fel az egészet. Pedig nagyon akartam. Megmaradtam a magam 20 grammnyi adagjánál. Ami persze rettentően kevés a rizspudingból sajnos. De legalább az ízét éreztem újra. :)A képen látható pohár a 4 személyes adag, igazából én a felét ettem uzsonnára, nem túl sok, de azért a semminél több. :) Mondjuk, az is igaz, hog yegy ebéd után desszertnek egy egész adagot nem is tudnék megenni. :)Fahéjas rizspuding körtével és mascarponehabbalHozzávalók 4 személyre12 dkg basmati rizs5 dl tej7 dkg nyírfacukor2 fahéjrúd2 tojássárgája1/2 citrom leve1 csipet sóa krémhez:10 dkg mascarpone1 dl habtejszín1 evőkanál porrá őrölt nyírfacukora tetejére:1 nagy körte1/2 dl száraz fehérbor1 teáskanál nyírfacukorA tejet felforraljuk a cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a rizst és a fahéjrudakat. Lefedve, alacsony lángon megfőzzük (nem kell az összes folyadékot elfőzni), néha megkeverve, hogy le ne égjen. Levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a tojások sárgáját és a citromlevet, majd további 1 percig főzzük. Kivesszük a fahéjat, és lefedve hagyjuk kihűlni.A körtét vékonyan felszeleteljük, és a fehérborral, a cukorral, kevés őrölt fahéjjal megpároljuk. A krémhez a tejszínhabot kemény habbá verjük, elvegyítjük a cukorral és a mascarponéval.A poharakban eloszlatjuk a rizspudingot, rákanalazzuk a mascarponés habot, szépen rárakjuk a körtét, és megszórjuk őrölt fahéjjal.CH tartalom: 47 g CH/fő (kisebb poharakba adagolva 8 főre is szétosztható)Kalóriatartalom: 403 kcal/fő(eritrittel "csak" 34 g CH)