A zöldfűszeres

  • 2014.04.16.
  • 1

Hétvégente a Bosnyák téri piacra szoktunk menni vásárolni. Ha sikerül időben felkelni, és van időnk, akkor mindig megkeresem a zöldfűszerest. Szombat délelőttönként van csak kint, és mindig a szezonnak megfelelő friss zöldfűszereket árul. Imádom, függő lettem. :) Néhány hete így vettem gyönyörű friss koriandert. Múlt hétvégén pedig friss babérlevelet, bár akkor még nem tudtam, mihez fogom használni. Hét közben viszont kaptam friss házi csirkemellet, még csontosat-bőröset és nem akartam mindegyiket kicsontozni, így úgy gondoltam, az egyiket rögtön ki is sütöm - egyben. Így került a babérlevél a bőre alá. És a köretbe is :)A lencsével kapcsolatban egy kis info: Teljesen beleszerettem a szupermarketek bio részlegein kapható apró szemű barna lencsébe. Nem kell beáztatni, gyorsabban megfő, és nagyon finom. A szénhidráttartalma viszont alacsonyabb a hagyományos, általunk megszokott lencsénél, így erre figyelni kell. (sima lencse: 100 g-ban 53 g CH, apró szemű
29,6 g CH)Babéros csirke hagymás lencsesalátávalHozzávalók a csirkéhez:- 1 nagy csontos-bőrös csirkemell- 4 babérlevél- 5-6 gerezd fokhagyma- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 100 g) - só, bors-kevéske vaj Hozzávalók a körethez: - 250 g apró szemű bio barna lencse (lehet másféle lencse is, csak akkor más a CH tartalma!)- 1 közepes fej lilahagyma (kb. 80 g)- 3 szál újhagyma- 2 babérlevél - 2-3 ek petrezselyem- 2 ek balzsamecet - kevéske vaj A csirke bőrét bedörzsöljük jó alaposan sóval, borssal, vajjal, a bőre alá becsúsztatjuk a babérleveleket. Tepsibe helyezzük, mellé dobáljuk a fokhagymákat, a cikkekre vágott vöröshagymát. 210 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve sütjük 30 percig. Ekkor levesszük a fóliát, picit meglocsolgatjuk a kisült zsírral és további 25 percig sütjük 250 fokon fólia nélkül.A körethez a lencsét jó alaposan leöblítjük, majd a babérlevéllel enyhén sós vízben megfőzzük. (ez a fajta lencse, elég gyorsan, kb 20 perc alatt meg is fő). Leszűrjük, kivesszük a babérleveleket. Az újhagymát és a lilahagymát felkarikázzuk és nagyon kevés vajon nagy lángon megpirítjuk. Hozzáadjuk a két evőkanálnyi balzsamecetet, egy percig a lángon hagyjuk, hogy az ecet csípőssége elszálljon. A lencséhez adjuk a balzsamecetes hagymát, továbbá a csirke mellett megsült édes fokahgymát és vöröshagymát is. Összekeverjük a petrezselyemmel és már tálalhatjuk is.CH tartalom: 24 g CH/adag apró szemű barna lencse esetén, 38 g CH/adag sima lencse eseténKalóriatartalom: 429 kcal/adag (ebből a köret 261 kcal)és itt egy esti kép a kisült csirkemellről egyben is :)