Útravaló 2014-re

  • 2014.01.02.
  • 6

Nem tudom, ki mit gondol a gasztroblog írókról. Hogy vajon mikor és mennyi idejük van főzni, fotózni, blogot írni. Én mindig megdöbbenek azon, hogy a "menő bloggerek" hogyan csinálják. Ontják a posztokat, a különlegesebbnél különlegesebb receptekkel, összetevőkkel. Én ha már havi egy alkalommal eljutok a piacra mostanság, annak is örülök. Az utóbbi időben a havi néhány poszt lett az átlag, hiszen ha főzök is, a fotózásra már sosincs idő. Főként azért, mert este főzök és sem energiám már, sem időm, sem felszerelésem, hogy lámpafénynél normális fotót készítsek, a csúnyákat meg nem szeretem. Szóval rengeteg elkészített étel csak az emlékeinkben marad meg, vagy még abban sem, kérdés, mennyire volt jó. :) De komolyan: csodálom azokat, akiknek van munka mellett erre idejük és erejük. A háztartás egyéb dolgairól nem is beszélve... Úgyhogy, azt hiszem, sosem leszek szupernő és szuperfeleség, a legkevésbé pedig szuperblogger. :) De továbbra is, 2014-ben is főzni fogok, ugyanúgy szívvel és lélekkel, ahogy eddig. Néha talán gyakrabban, néha ritkábban, de itt leszek. És továbbra is hiszek abban, hogy az egészséges ételek egészséget hoznak. :) Én ezt viszem magammal 2014-re.Az Olvasóimnak meg kívánok sok kísérletező kedvet, időt és energiát a főzéshez, sok boldog pillanattal és emlékkel az asztal körül!Karácsony után pedig jöjjön egy egyszerű, mégis, talán a színei miatt még kissé ünnepibb fogás. Elkészíteni rendkívül egyszerű, gyakorlatilag elronthatatlan és amilyen egyszerű, annyira finom is. Egy főzőmagazinban láttam hasonló receptet, onnét jött az ötlet.A csirkét süthetjük egyben is, vagy a lent leírt módon. Én vegyesen használtam csirkecombot és mellett, mivel az Uram az utóbbit szereti, ebben az esetben viszont a hosszú sütési idő miatt a melle kiszáradhat, tehát ez inkább combokkal működik, de a melle sem volt rossz.Egyébként a hangsúly a köreten van, azt csinálhatjuk teljesen külön is, bármilyen hús mellé - vagy, leginkább, magába, mert úgy is fantasztikus.Kakukkfüves csirke téli zöldségekkel sütve- 2 csirkecomb - 2 csirkemellfilé (fentebb részletezve, de inkább combban ajánlott)- 8-10 ág kakukkfű- só, bors, vaj- 2 közepes méretű cékla (megpucolva kb. 28-30 dkg)- 30 dkg sütőtök (megpucolt állapotban mérve)- 1 közepes póréhagyma (kb. 20 dkg)- fél fej zeller (kb. 15 dkg)- 2 nagyobb sárgarépa (kb. 20 dkg)- 1 fehéérépa (kb. 5 dkg)- só, bors- 3 ek olívaolaj- 5-6 kakukkfűágA csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd jóalaposan bedörzsöljük sóval, borssal és szobahőmérsékletű vajjal. Egy nagy méretű tepsit kivajazunk és belefektetjük a csirkedarabokat. Alufóliával lefedjük és 200 fokos (légkeveréses) sütőben 1 órán át sütjük.Közben a zöldségeket megpucoljuk és 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk, elkeverjük 3 ek olívaolajjal, sóval, és a kakukkfűág letépkedett leveleivel (mivel a csirke is kakukkfável van fűszerezve, a zöldségnél már nem kell olyan intenzívnek lennie a kakukkfűnek - de ha csak a köretet készítjük, érdemes megduplázni a kakukkfű mennyiségét). Az egy óra leteltével a zöldségeket a
hús köré szórjuk, átforgatjuk a csirke kisült zsírjában is picit és még 30 percig sütjük.CH tartalom: 1 adag 26 g lassú CH-t tartalmaz.(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));