A sült cékla

  • 2013.12.29.
  • 4

Szerintem még úgy egy hónappal ezelőtt döntöttem el, hogy kipróbálom a reggeli kenyér mellé a zöldségturmixot (céklából, sárgarépából), viszont mivel ez egyértelműen csak frissen elkészítve jó, ezért egészen egyszerűen nem jutottam el odáig decemberben, hogy kipróbáljam. Ezért az a kb. másfél kiló cékla jó régóta ott sínylődött a hűtő aljában, mert a zöldségturmix készítése mellett ugyanúgy másra sem volt időm. Most már egy hete szabadságon vagyunk és kezdem érezni, hogy visszatér belém az alkotókedv és főzni is van már kedvem, nem csak aludni, olvasni és a tv-t bámulni. Épp ezért újra képes vagyok az itthon fellelhető maradékokból kitalálni, hogy mi legyen a vacsora, vagy épp az ebéd, és nem is rossz eredménnyel. Ma este a cékla került sorra a felhasználást illetően, és ez eszembe juttatta újra, hogy mennyire szeretem és miért is szeretnék én zöldségturmixot csinálni. :) Holnap talán már rá is veszem magam végre. :) És mivel a ma esti vacsorát lámpafénynél nem tudtam lefotózni, ezért hozok inkább egy régebbi céklás receptet, egy könnyű salátát, a mai kreáció meg majd jön később. :) De annyit elárulok, hogy abban is sült cékla volt. :)Aki még nem próbálta sülve a céklát, annak erősen ajánlom, ugyanis fergetegesen finom cikkekre vágva és úgy megsütve. Ha meg akarjuk picit bolondítani, akkor fokhagymás-zöldfűszeres olívaolajjal kenegessük meg sütés előtt. Fenséges. :)Saláta sült céklával és fetával (2 főre)- 2 közepes cékla (megpucolva kb. 30 dkg)- 7,5 dkg galamb saláta- 5 dkg feta- 3 dkg kesudió- 1 tk méz- 2 tk balzsamecet- 1 tk vaj- olívaolajA céklát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, összeforgatjuk 1 evőkanálnyi olívaolajjal
és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Közben a kesudiót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A mézet és a balzsamecetet elkeverjük, majd a vajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a mézes balzsamecetet. Egy percig forraljuk, hogy az ecet csípőssége elmúljon, majd levesszük a tűzről és beleforgatjuk a céklát. A salátát elkeverjük a céklával, kesudióval, és rámorzsoljuk a fetát. Kész is.CH tartalom: 1 adag 16 g lassú CH-t tartalmaz(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));