Gyűjtögetők

  • 2013.01.15.
  • 2

Vannak emberek, akik szeretnek gyűjtögetni. Sokféle változata van ennek a jónak vagy épp rossznak is nevezett tulajdonságnak. Van, aki régi tárgyakat gyűjt, hogy emlékeket idézzen. Van, aki egy konkrét gyűjtőszenvedély "rabja", mindegy, hogy épp bélyegről vagy mondjuk szakácskönyvekről van szó. :) Lehet mindezt megrögzötten, hobbi szinten, vagy csak pusztán kedvtelésből űzni.Van azonban a gyűjtögetésnek egy válfaja, melyet ki nem állhatok. Ezt az embert, ha elképzelem, mindig a régi fekete kontúros rajzfigurák jutnak az eszembe. Egy alak, sötétben, áll az utcai lámpa gyenge fényénél, ballonkabát, keménykalap, görnyedve jár, mondhatni settenkedik, egyik kezével szorongat valamit a kabátja alatt. Ezt a képet láttam magam előtt a minap is. Persze csak a lelki szemeim előtt. Hisz a valóság sokkal prózaibb. A gyűjtögető ezúttal láthatatlanul jött. Midőn kedvenc bögrém volt, nincs. 24 órába sem telt.Elismerem, a bögregyűjtési szenvedély minden bizonnyal erősebb az erkölcsi érzéknél. Elismerem, egy I love NY bögre minden bizonnyal ritka kincsnek számít.De. Azért kéremszépen. Ez így akkor sem járja. Elsimerem, én vagyok a balga. Kísértésbe hozni a gyűjtögetőt, az nem járja...Mivel a bögre ajándék volt, némiképp vigasztalan vagyok. Ennek ellenére vigasztalódjunk egy igazán finom ínyencséggel, méghozzá az első házi készítésű kacsamellemmel. A sors fintora, hogy félig-meddig gyűjtögetve született a recept. Kacsamellet akartam készíteni
és hozzá borban párolt körtét, míg végül Piszkénél
találtam meg az elképzeléseimhez legközelebb álló receptet. Módosítottam persze szokásomhoz híven, ráadásul tovább is sütöttem a kacsát, mert mi jól átsütve szeretjük, de az eredeti tőle származik.Kacsamell gyömbéres borban párolt körtével- 2 db kacsamell (én jó nagyokat vásároltam, 4 főnek elég volt a 2 melle)- 2 nagyobb alexander körte- 6 dl száraz vörösbor- 4 szem szegfűbörs-
3 cm gyömbér- 1 tk cukorA körtéket meghámozzuk, magházukat kivájjuk. Fazékba tesszük őket és felöntjük a borral, beleszórjuk a szegfűszeget, cukrot és a megpucolt, vékonyan felszeletelt gyömbért. Lefedve alacsony lángon kb. 30 percig pároljuk-főzzük. (ha puhább körtefajtát választunk, kevesebb idő is elég)A kacsamelleken a bőrt 1 centi távolságban beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsig ne vágjunk bele. Egy serpenyőben bőrös felükkel lefelé közepes lángon 8 percig sütjük őket, majd 5 percig a másik felükön. Ezt követően 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre (elég 10 is elméletileg, ha rozén szeretjük). Miután kivettük, alufóliába csomagolva pihentetjük szeletelés előtt.Köretnek párolt rizst tálaltam hozzá.Forrás: Piszke - http://piszke.blogspot.hu/2012/08/vorosborban-parolt-korte-es-rose.html