Mákos kölespuding (vegan).

  • 2017.02.24.
  • 3

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Times New Roman'; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none} Ezt a finom tápláló, gluténmentes, cukormentes desszertet növényi tejjel, vaníliával, bio citrommal készítettem.Vannak gabonák, amelyeket általában sós köretként készítünk, azonban egy picit ha kreatívabban szeretnénk felhasználni ezeket az egészségünkre jótékony növényeket a konyhában, akkor készítsünk belőlük édes finomságokat.Ez a desszert kölest és rengeteg mákot tartalmaz. Mindkettő rendkívül jótékonyat hat az egészségünkre. A köles energizál és mondják, hogy lúgosít. Szerintem azt már mindenki tudja, hogy azokat az ételeket lúgosítanak, amelyek valójában sok, szerves, természetközeli ásványokat tartalmaznak. A köles magnéziumot, mangánt, kalciumot ad szervezetünknek a magas Bvitamin tartalma mellet, amely az idegrendszer jó működéséhez elengedhetetlen.. Közel 10 %-a fehérje, alacsony a zsírtartalma, magas a rosttartalma. Tartalmazza
a triptofán nevű esszenciális aminosavat, amely a szerotonin (boldogsághormon) termelődésében játszik szerepet.A mák kiváló a csontritkulás megelőzésére, főleg nőknek ajánlom rendszeres fogyasztásra. Olaja tartalmazza a foszfort, ami segíti a mákban lévő kalcium beépülését a csontokba.Egy szó mint száz, ez a kölespuding tele van jól hasznosuló ásványokkal, vitaminokkal :)Hozzávalók 4-5 személy részére:190 g köles (1 bögre (250 ml-es)90 g darált mák (2/3 bögre)9 dl rizstej
30 g steviás eritrit1,5 evőkanál citromléFél-1 db citrom héja1 vanília kikapart belseje2 csipet Tiszta sóDíszítéshez, töltéshez: eper vagy rebarbarás cseresznyelekvár, pirított stiftelt mandula.Elkészítés:A kölest megmossuk és a mákkal együtt egy edénybe öntjük a tejjel, az édesítővel, sóval.Készre főzzük takarék lángon, fedő alatt. Közben 5 percenként kavargatjuk egy fakanállal (a főzés vége felé gyakrabban) és arra is ügyeljünk, hogy ne fusson ki mert a köles hajlamos rá ezért magas falú edényt válasszunk.Mikor elkészült, akkor tesszük bele a citrom levét és a citrom reszelt héját. Megkóstoljuk és édesítjük, ízesítjük ha szükséges.Botmixerrel teljesen pépesre turmixoljuk.Hagyjuk majdnem teljesen kihűlni, ekkor nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük a poharakat. Egy-egy réteg lekvárt és pirított stiftelt mandulát is tehetünk a pohárba.Jó étvágyat! p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Times New Roman'; -webkit-text-stroke: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Times New Roman'; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 16.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px 'Times New Roman'; -webkit-text-stroke: #000000} p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px 'Times New Roman'; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 18.0px} span.s1 {font-kerning: none}